IZBEGAVAJTE PROIZVODE KOJI SADRŽE NATRIJUM BENZONAT E211

Natrijum benzoat se koristi kao konzervans u napicima, kojima obezbeđuje stabilnost. On se, međutim, pokazao kao kontroverzni aditiv, jer su nedavna istraživanja upozorila na moguće posledice njegovog korišćenja po zdravlje. “Koka-Kola”, međutim podseća da su i Uprava Evropske unije za ispravnost hrane (EFSA) i britanska Agencija za prehrambene standarde (FSA) proglasile taj aditiv bezbednim.

Prošlogodišnja ispitivanja naučnika Pitera Pipera (Peter) s britanskog Univerziteta u Šefildu povezuju natrijum benzoat s oštećenjem ćelija. On je ispitivao uticaj natrijum benzoata na ćelije kvasca i otkrio da taj konzervans podstiče proizvodnju radikala slobodnih radikala, koje je nekoliko istraživanja povezalo s pojavom ozbiljnih oboljenja i starenjem uopšte.

Pokazalo se da benzoat napada mitohondrije ćelija, uništava njihovu sposobnost sprečavanja oslobađanja kiseonika koji formira slobodne radikale. Chelije kvasca su korišćene zbog njihove sličnosti s ćelijama čoveka, ali do sada nisu obavljena istraživanja na ljudima.

Tags: aditivi, konzervansi
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.