Peptidi

Peptidi su jedan od najnovijih trendova u industriji sportskih suplemenata čije će vas korištenje zasigurno okarakterizirati kao pozitivca, ali na antidoping testiranju. Dakle, peptidi spadaju u zabranjena sredstva WADA, Svjetske antidoping agencije, i svrstani su u grupu S2: peptidni hormoni i čimbenici rasta. Doduše njih je teže detektovati standardnim testovima ali svakako je njihovo korištenje zabranjeno u sportu.

Što su peptidi u stvari? Peptidi su hemijski spojevi aminokiselina koji su povezani peptidnom vezom. Aminokiseline kao što znamo, sastavni su dijelovi bjelančevina (proteina), a povezuju se peptidnim vezama u proteine. Dvije ili više aminokiselina međusobno povezane peptidnom vezom čine peptid. Peptid nije cjeloviti protein nego njegov fragment. Ako neki protein zamislimo kao lanac određene dužine, tada su pojedine karike aminoklseline, a fragmenti lanca, dvije ili više karika, su peptidi.

Peptidi u organizmu uzrokuju lučenje određenih hormona i ubrzanje metaboličkih procesa te tako indirektno djeluju na procese u stanicama. Peptidi nisu hormoni, iako su poneki hormoni peptidnog karaktera (insulin, hormon rasta) nego djeluju na lučenje hormona

. peptid

Poznate nus pojave su manje nego kod direktne upotrebe hormona no cjelokupna biokemija djelovanja u organizmu još je u fazi istraživanja i sav spektar djelovanja još nije poznat u svojoj cjelini.

 


100% Whey protein 2 kg

100% Whey protein 2 kg

100% Whey protein kompanije Xplode Nutrition je brzorastvarajući, instant protein iz surutke, koji se smatra jednim od najkvalitetnijih izvora proteina u ishrani. Organizmu obezbeđuje blokove aminokiselina koje se ugrađuju u mišićno tkivo, ali i jaku podršku imunološkom sistemu, jer na njega deluje slično kao antioksidanti.

100% Whey 2 kg - Poručite odmah


S obzirom na mehanizam djelovanja peptidi se dijele na:

Stimulatori oslobađanja hormona rasta i varijante hormona rasta: utiču na pojačano oslobađanje hormona rasta

Modulatori biranih androgenih receptora: SARM utiču na pojačanje osjetljivosti androgenskih receptora kao bi stanice maksimalno iskoristile testosteron

Insulinski peptidi: IGF, utiču na rast tkiva u organizmu i obnavljanje stanica, rast novih stanica, prirodno se proizvode u jetri tijekom djetinjstva ali proizvodnja se nastavlja i u odrasloj dobi

Mehano peptidi: nalik su IGF-u, stvaraju se u mišićima tokom fizičkog napora, povećavaju broj satelitskih stanica koje se potom diferenciraju u mišićne stanice, broj mišićnih vlakana raste s pojavom novih mioblasta, što dovodi do formiranja novih mišićnih vlakana.

Najpoznatiji peptidi su: IGF1-LR3, PEG-MGF, CJC-1295 GHRP-2, GHRP-6, Ipamorelin, Triptorelin GnRH, HGH-Fragment 176-191, Oxytocin, TB-500…

U opisivanje delovanja pojedinih preparata nećemo se upuštati radi sprečavanja zlouporabe. Peptidi se u većini slučajeva uzimaju inekciono, kao inzulin ili hormon rasta, a glede kaznene odgovornosti predstavljaju sivu zonu, odnosno rupu u zakonu jer odgovornost te vrste nije definisana te stoga sve više „sportista“ pribjegava korištenju peptida sami sebe lažući o svojoj natural pozi, dok na potpunom anti doping testiranju upotreba peptida neće proći neprimćeno i nekažnjeno.

Upozorenje: svrha ovog teksta je edukativno informativnog karaktera i s namjerom borbe protiv dopinga. Svako korištenje dopinga ozbiljno narušava zdravlje, a posjedovanje, korištenje ili stavljanje u promet ovih preparata podleže Krivičnom zakonu Republike Srbije.

 

Tags: Peptidi, doping
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.