Saveti za osobe koje se teško bore sa dijetom

Ono što svaku dijetu čini teškom su razna odricanja koja su neophodna kako bi bili ostvareni željeni rezultati. Bilo bi mnogo lakše samo promeniti stil života i prehrambene navike, pa bi višak masnoća polako ali sigurno nestao bez svih tih napora.

Evo nekoliko načina na koje praktično uz lenost možete ostati zdravi, te takođe i smanjiti svoju telesnu masu.

1. Budite realni

Nije uvek dobra ideja ravnati se po standardima ljepote koje su postavile neke poznate osobe. Ako samo pronađete način da ostanete zdravi i počnete donositi prave odluke vezane za način ishrane i učestalost treninga koje vas čine sretnima, vaš cilj je već ostvaren bez obzira na to što drugi ljudi mogu govoriti i dalje da to nije dovoljno.

2. Hvala, ali ne hvala

Željeni kalorijski deficit sigurno nećete ostvariti ako budete jeli komad torte koji u suštini i ne želite već je tek tako poslužavnik došao do vas a vi ga bez razmišljanja zgrabili. Ako ne želite nešto, naučite reći ne! Naravno, nekada treba i popustiti i prihvatiti ponuđeno, ali ne zaboraviti na meru.

3. Usporite

Jelo nije trka. Činjenica je da brzo jedenje može otežati proces varenja hrane, što vodi do povećanja kilaže. Dužim žvakanjem omogućujete mozgu da shvati da je stomak pun čak i pre završetka obroka, a kada jedete manje, i kilaža će biti manja, a upravo je to ono što želite.

4. Male porcije

Toliko mnogo hrane je moguće staviti odjednom na tanjir, a posebno na tacnu koja je široka kao polovina terpezarijskog stola. Ipak, zdravije bi bilo početi koristiti samo malo suđe, koje izgleda prepuno čak i sa manjim porcijama hrane, a to je sjajan način da prevarimo svoje gladne oči. Najbolje bi bilo zadržati samo male tanjire i tacne u svojoj kuhinji.

5. Mali griz bilo čega što volite

Najteži deo većine dijeta je taj što potpuno brane konzumaciju hrane koja nije baš na listama zdrave ishrane, a koju kako to obično biva, najviše volite. U svakom slučaju, ovo uglavnom vodi u propast, jer nije ni realno očekivati od nekoga da stalno izbegava ono što voli. Umesto toga, dozvolite sebi komad slatkiša koji volite, ali ne zaboravite ga uračunati i smanjiti unos drugih kalorija kasnije.

6. Zaposlite ruke

Vežbanje nije samo u teretani, sve što radite i po kući, bilo da usisavate, brišete prašinu, ribate, perete prozore ili sređujete auto, takođe je fizička aktivnost za koju je potrebna potrošnja goriva, tj. kalorija. Mali kardio treninzi mogu biti odličan način pripreme za prave treninge i svakako su dobar poticaj za kardio vaskularni sistem.

7. Neka i igranje radi u vašu korist

Postavljanje malih izazova pred sebe, poput onoga sa svakodnevnim penjanjem uz stepenice gdje izazov može biti i njihov broj i brzina penjanja i samo pomicanje praga zadihanosti i slično. Aplikacije na pametnim telefonima poput pedometra su takođe sjajne za ovako nešto, a takmicenje sa drugim osobama u što kvalitetnijoj primeni dijete takođe je jedan od zanimljivih načina transformiranja dijete u nešto zabavno.

8. Razmišljajte

Vežbanje nije sve što troši energiju. Sagorevanje kalorija vrše i moždane aktivnosti, baš kao i one konkretne fizičke. Zbog toga, kada jednostavno želite ležati i odmarati, čitajte knjigu, slažite ukrštenice u novinama umesto gledanja televizora.

 

Tags: dijeta
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.