12 najčešćih pitanja o kreatinu

12 najčešćih pitanja o kreatinu

Pitanja o kreatinu postavljaju se još od 1832. godine kada je francuski hemičar Mišel Ševrol otkrio ovu kiselinu u skeletnim mišićima. Sto šezdeset godina kasnije, 1992. godine, kreatin se pojavio u prodavnicama suplemenata. Od tog trenutka, brojna pitanja o kreatinu su postavljena. Postavljali su ih roditelji, kupci i bodibilderi željni najrazličitijih odgovora vezanih za koristi i opasnosti od upotrebe kreatina.

Kreatin: kada se koristi i na koji način? Nastojati će mo dati odgovori na najčešća pitanja vezana za kreatin

1. ŠTA JE KREATIN?

Kreatin je azotna, organska kiselina izvedena iz amino-kiselina glicina, arginina i metionina. Skeletni mišići sadrže oko 95% kreatina dok se ostatak nalazi u srcu, mozgu i testisima.

2. KAKO KREATIN DELUJE?

Prema mišljenju stručnjaka, kreatin omogućava duži i veći opseg treninga. To je kiselina koja nam omogućava da uradimo još jedno ponavljanje! Suplementacija može povećati zalihe kreatina u organizmu za oko 10-40 %.

3. KO BI TREBALO DA KORISTI KREATIN?

Jednostavno govoreći, svako ko želi da poveća mišiće i snagu. Do danas, kreatin se pokazao kao ubedljivo najefektivniji suplement u povećanju fizičke izdržljivosti, kao i povećanju mišićne mase.

4. DA LI SE KORIŠĆENJEM KREATINA POVEĆAVA MIŠIĆNA MASA?

Da. Istraživanja pokazuju da kreatin povećava mišićnu masu, ali i snagu i izdržljivost u toku treninga.

5. DA LI NAM KREATIN MOŽE POMOĆI DA SE OTARASIMO MASNIH NASLAGA?

Da. Kreatin nam omogućava razvijanje metabolički aktivnog mišićnog tkiva, što ga stavlja u red posrednih sagorevača masti. Jednostavno, što više mišića imamo, radićemo teže i samim tim sagorevati više kalorija. Takođe, kreatin omogućava i regulisanje celokupnog metabolizma zahvaljujući svojim hidrirajućim svojstvima.

6. U KOJIM DOZAMA BI TREBALO DA UZIMATE KREATIN?

Najbolje ćete održati svoje fizičko stanje ukoliko uzimate oko 3-6 grama kreatina dnevno.


Creatine CreaPure 500 gr

Kreatin

pomaže stvaranje većih skladišta ATP-a u mišićima i na taj način obezbedjuje više energije za bolje performanse. Kreatin direktno povećava mišićnu sintezu proteina, povećava veličinu mišićnih ćelija i mišićni rast. To je supstanca koja se prirodno nalazi u ljudskom telu, nije toksičan čak ni u većim dozama. Višak kreatina se izlučuje iz tela.

Kada koristite kreatin suplemente, mišićna masa je tvrđa, punija i omogućava veći broj ponavljanja u toku vežbanja. Takođe, efekat pumpanja tokom treninga značajno se povećava

Poruči Creatine CreaPure 500 gr


7. DA LI POSTOJI MOGUĆNOST DA UBRZAMO POVOLJNE REZULTATE OD UZIMANJA KREATINA?

Ukoliko želite da rezultati dođu brže, uzimajte oko 10-20 grama, između 7 i 14 dana. Nakon što prvi rezultati postanu vidljivi nakon ove faze, vratite se prethodno opisanom, umerenom dnevnom konzumiranju.

8. DA LI UZIMANJE KREATINA MOŽE DOVESTI DO ZADRŽAVANJA VODE U ORGANIZMU?

Kreatin omogućava ćelijama da zadržavaju vodu, što je dobro za sam izgled, ali i dovodi do povećanja telesne težine. Zbog toga je za sve one koji se bave borilačkim veštinama ili drugim sportovima neophodno povremeno napraviti pauze u uzimanju kreatina, kako bi se voda izbacila iz organizma i smanjila telesna težina.

9. DA LI JE BEZBEDNO UZIMATI KREATIN?

Prema mišljenju vodećih stručnjaka, ne postoje nikakva štetna dejstva do kojih može dovesti korišćenje kreatina. Priče da korišćenje kreatina može izazvati slabljenje bubrega ili dehidrataciju predstavljaju samo mitove koji se ni na koji način ne mogu utemeljiti u nauci.

10. DA LI KREATIN IZAZIVA GRČEVE?

Ne. Štaviše, istraživanja su pokazala da sportisti koji koriste kreatin zapravo imaju mnogo manje problema sa grčevima i sa povredama uopšte.

11. DA LI JE KREATIN BEZBEDAN ZA TINEJDŽERE?

Istraživanja su pokazala da je kreatin itekako bezbedan i izuzetno koristan kada govorimo o razvijanju snage kod tinejdžera koji se bave sportom.

12. DA LI JE BEZBEDAN ZA ŽENE?

Da! Žene koje žele da postanu snažnije i da izgledaju bolje mogu bezbedno koristiti kreatin.


Puno je različitih oblika kreatina na tržištu, ali kreatin monohidrat je najjeftiniji i najučinkovitiji. Zato ne trošite novac na neke “čudesne” oblike kreatina, sve što trebate je mikronizovani (radi boljeg otapanja) kreatin monohidrat.

Pazite samo da ima oznaku “Creapure” što garantuje najčistiji oblik kreatina.

Taj kreatin "Creapure" je patentiran od strane firme Alzchema iz Trostberga i možete ga naći kod nas u Xplode Nutritionu, jer smo mi generalni distributeri Creapure-a za Srbiju.

 

Tags: kreatin monohidrat, kreatin, creatine, creapure, mišićna masa
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.