5 znakova da previše trenirate

5 znakova da previše trenirate

Naporno trenirate u teretani, radite vežbe za noge, grudi, ruke, ramena i činite sve da dostignete željeni cilj. Ali, da li vežbate prejako i da li su vam treninzi predugi? 

Evo nekih odgovora koji će vam pomoći otkrijete potencijalne zamke i na vreme ih izbegnete.


 

Neka od svojstava Taurina:

  • poboljšava metabolizam glukoze i aminokiselina
  • učestvuje u proteinskoj sintezi
  • sprečava kataboličke procese i ubrzava oporavak
  • neophodan je za rehidraciju ćelija, daje ćelijama veći volumen

Taurin - poruči odmah


PRVA OPASNA ZONA

OSEĆAJ KRIVICE AKO NE TRENIRATE DVA SATA

Ograničite svoj trening na vreme između 45 i 60 minuta. Nakon ovog vremenskog perioda nivo kortizola se povećava tako da dolazi do opadanja nivoa testosterona u našem organizmu. Zbog toga vaš trening postaje kontraproduktivan.


DRUGA OPASNA ZONA

OPSEDNUTI STE KONTROLOM HRANE KOJU JEDETE

Preokupacija potrebom da jedete isključivo zdrave namirnice se medicinski naziva ortherexia nervosa. Nađite druge hobije koji će vam zaokupirati misli od hrane.


TREĆA OPASNA ZONA

ŽRTVUJETE SVE ZARAD TRENINGA

Zanemarivanje porodice, prijatelja i poslovnih obaveza zarad treninga se može pretvoriti u veliki problem. Pokušajte da rešite taj problem, ali ako je on dublje prirode potražite pomoć stručnih lica.


ČETVRTA OPASNA ZONA

IDETE DO KRAJNJIH GRANICA

Budite iskreni prema sebi, ako vas boli ne forsirajte. Inače biste mogli da završite sa ozbiljnim povredama koje bi mogle postati hroničnog karaktera što će i te kako uticati na kvalitet vašeg života.


PETA OPASNA ZONA

IMATE OSEĆAJ ISCRPLJENOSTI

Ukoliko imate iskustvo sa bolovima u mišiću, glavoboljama, padom imuniteta, nesanicom i osećajem umora, verovatno imate simptome pretreniranosti.

Uvek uzmite dva slobodna dana tokom nedelje kako biste regenerisali organizam. Nakon tri meseca napornih treninga uzmite još jedan dodatni dan za odmor. Zakon umanjujućeg povratka i te kako važi u slučaju treninga.

Previše treninga će umesto da vas ojača uticati da se osećate sve slabije i slabije.

 

Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.