Bez gladovanja: Saveti nutricionista za efikasno skidanje kilograma

Želite li zaista da se rešite suvišnih kilograma zaboravite na stroge dijete. Nutricionisti preporučuju da se držite ovih 10 pravila u ishrani kako biste izgubili na težini.

1. Ne preterujte sa dijetom

Ne bi trebalo da mršavite više od jednog kilograma nedeljno. Sve preko toga je štetno za vas i može vam se desiti da sa takvom dijetom izgubite i važna mišićna tkiva.

2. Izbegavajte slatko, a ne masno

Novije dijete više stavljaju akcenat na izbegavanje skroba i šećera nego masne hrane. Vaše telo skladišti višak šećera, tj.skroba (kojeg ima u testenini ili hlebu), isto kao što to radi sa masnoćom. Ali masna hrana ima i neke prednosti. Ako je izbacite iz jelovnika, završićete tako što što ćete konstantno osećati glad, umor i bićete loše volje. Na taj način nećete smršati.

3. Uvek doručkujte

Doručak je krucijalan kako biste se dobro osećali tokom celog dana. Svaka dobra dijete nalaže da počnete dan s proteinima, dobrim mastima i ugljenim hidratima. Probajte sa jajima i hlebom (koji nije pšenični) ili ovsenom kašom sa bobicama i semenkama.

4. Ne preskačite obroke

Sve uspešne dijete insistiraju da redovo jedete i užinate.

5. Promenite način života

Efektivna dijeta vam mora staviti do znanja da ne postoji magična hrana ili preparat pomoću kojih ćete oslabiti, već vam nalaže da promenite način života kako biste došli do očekivanih rezultata.

6. Uvek uzimajte proteine zajedno sa ugljenim hidratima

Ako želite dugoročne rezultate, od ključnog značaja je da održavate nizak nivo šećera u krvi. Jedite proteine zajedno s ugljenim hidratima i doći ćete do cilja. Sve dobre dijete vam to savetuju.

7. Balansirajte ishranu

Balansirana dijeta koja uključuje raznovrsne namirnice je esencijalna. Insistiranje na jednoj, a izbegavanje druge namirnice vodi ka neizbalansiranoj dijeti i nije preporučljivo.

8. Ne morate brojati kalorije

Brojanje kalorija je prevaziđen koncept i dokazano je neefikasan način da izgubite kilograme. Više ćete nabaciti kila kozumirajući posne, niskokalorične kolače i kapućino nego recimo, kajganu sa slaninom i šolju čaja.

9. Krećite se što češće

Dobra dijeta uvek naglašava da morate biti fizički aktivni ukoliko želite da smršate.

10. Izbegavajte gotova jela

Izbegavajte hranu koja je fabrički proizvedena odnosno onu koja je rafinirana i prerađena. Držite se pravila da jedete samo ono što možete da napravite u običnoj kuhinji.

 

Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.