Bonton u teretani

Bonton u teretani | Xplode Nutrition

Donosimo Vam neka od osnovnih pravila bontona kojih bi ste se trebali pridržavati ako vežbate u teretani.

ČISTE PATIKE

Prva i osnovna stvar vezana za teretanu je da bi trebalo dolazite isključivo u čistim patikama koje ne moraju da budu nove, ali treba da budu udobne. Pri odabiru patika ne morate da se vodite poslednjim modnim trendovima niti birate marke, to ume da bude greška svih početnika.

Važno je odabrati model koji odgovara vašem tipu vežbanja, a uz to je bitna i odeća. Trebalo bi da bude pamučna kako biste se manje znojili, a ona pre sušila.


Creatine CreaPure 500 gr

Kreatin

pomaže stvaranje većih skladišta ATP-a u mišićima i na taj način obezbedjuje više energije za bolje performanse. Kreatin direktno povećava mišićnu sintezu proteina, povećava veličinu mišićnih ćelija i mišićni rast. To je supstanca koja se prirodno nalazi u ljudskom telu, nije toksičan čak ni u većim dozama. Višak kreatina se izlučuje iz tela.

Kada koristite kreatin suplemente, mišićna masa je tvrđa, punija i omogućava veći broj ponavljanja u toku vežbanja. Takođe, efekat pumpanja tokom treninga značajno se povećava

Creatine CreaPure 500 gr


PEŠKIR

Sledeća bitna stvar za vas je svakako peškir. Njega koristite u svakoj situaciji, bilo da ležite na spravi ili stojite. Peškir je obavezan dodatak prilikom izvođenja svake vežbe. Ako koristite sprave poput šipki ili tegova kada radite čučanj, peškir stavite oko vrata. Tako vaš znoj ostaje na vašem peškiru, a ne na spravi koju će iza vas neko koristiti.

Na taj način ćete smanjiti rizik od prenošenja mogućih bakterija, gljivica ili nekih drugih kožnih oboljenja. Nikad ne znate ko šta sa sobom može doneti, a da toga ni sam nije svestan. Nepotrebno je naglašavati da taj peškir za svaki trening mora da bude čist. Tokom treninga vodite računa da uvek koristite istu stranu peškira, tj. onu koju ste namenili za lice i suprotnu za spravu.


VODA, VODA, VODA

Nemojte da se zaboravite i da potpuno dehidrirate. Tokom treniranja se znojite i gubite tačnost, pa je zato veoma važno da pri sebi imate flašicu s vodom ili bilo kojom drugom tečnošću. Svakako se potrudite da bočica uvek bude uz vas dok vežbate da ne biste sebe doveli u situaciju da slučajno molite nekog da vam da gutljaj.


POSPREMITE ZA SOBOM

Sledeća stvar je kultura pospremanja koja podrazumeva da vratite tegove i druge rekvizite, koje ste koristili na svoje mesto. Nemojte da dozvolite da neko od ljudi koji vežbaju u teretani traži neki deo ili deset minuta svog vremena troši na spremanje i raščišćavanje sprave kako bi mogao da nastavi da vežba.


DOK STE NA SPRAVAMA – SAMO VEŽBATE

Bitna stvar u teretani je koliko se vremenski zadržavate na spravama i kako ih koristite. U teretanu ste došli isključivo zbog vežbanja, a ne zbog odmaranja na spravama ili još gore razgovora s nekim o tome šta ste baš taj dan kupili na sniženju ili kako večeras idete na koncert.

Dakle, na spravama vežbate, a nakon vežbanja uzmete svoj peškir i vodu, i odmaknete se od sprave. Imajte obzira prema drugima jer će jedino tako i drugi imati obzira prema vama.


KONSULTUJTE SE SA TRENEROM

Ono što je najvažnije je pravilno korišćenje sprava. Većina početnika se stidi svog neznanja, ali je uvek najbolje da pitate stručno lice kako se koristi neka od sprava ostale stvari koje vas interesuju, jer ćete na taj način sprečiti moguće povrede, a vaš trening će biti mnogo efektniji i kvalitetniji.

 

Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.