Da li proteini trebaju da se piju kada se ne trenira?

Da li proteini trebaju da se piju kada se ne trenira?

Pitanje koje često dobijamo od naših pratioca na Facebooku, da li se proteini mogu piti kada ne treniramo i da li nam oni tada mogu pomoći da dobijemo mišićnu masu?

Svi znaju da su proteini glavni gradivni blok mišića i da su proteinski prahovi danas najpopularniji suplement, odnosno dodatak ishrani. Svi koji treniraju i koji žele da povećaju mišićnu masu piju proteinske prahove i šejkove. 


100% Whey protein 2 kg

100% Whey protein 2 kg

100% Whey protein kompanije Xplode Nutrition je brzorastvarajući, instant protein iz surutke, koji se smatra jednim od najkvalitetnijih izvora proteina u ishrani. Organizmu obezbeđuje blokove aminokiselina koje se ugrađuju u mišićno tkivo, ali i jaku podršku imunološkom sistemu, jer na njega deluje slično kao antioksidanti.

100% Whey 2 kg - Poručite odmah


Da bismo vam dali odgovor na ovo pitanje, prvo vam moramo objasniti kako mišići funkcinišu i kako proteini utiču na njih.

Naši mišići sastavljeni su od sitnih vretenastih vlakana. Skup mišićnih vlakana čini mišić i kada je mišić pod naporom, ta vlakna pucaju. Mišićna vlakna u periodu odmaranja zarastaju i samim tim se povećavaju, što dovodi i do povećanja mišića.

Dakle, svaki put kada dignete teg ili podignete nešto teško, mišićna vlakna u vašem mišiču se cepaju i zarastaju onog momenta kada prestanete sa radom. Mišić se automatski povećava i stvara veća mišićna vlakna kako bi izbegao kasnije pucanje, i na taj način mišiči rastu kada ih konstantno napadate različitim trening rutinama.

Upravo je zbog tog razloga teretana toliko efikasna i efektivna, jer pomoću različitih tegova možete ciljano gađati određene grupe mišića, cepati njihova vlakna i kasnije ih regenerisati kako biste ih povećali.

Upravo kod te regeneracije mišićnih vlakana dolaze proteni.

Proteini koje unosimo iz hrane i iz proteinskih šejkova imaju zadatak da brže i bolje obnove naše mišiće i da ih nahrane. Dakle, proteini su samo hrana za naše umorne i iscepane mišiće. Što više proteina unosite, vaši mišići će se brže oporavljati i postaće veći, pa je zbog toga značaj proteina ogroman u fitnesu.


Međutim, kada ne trenirate, vaša mišična vlakna nisu pocepana i proteini nemaju potrebu leče niti da se vezuju za vaše mišiće. Kada su vaši mići neaktivni, oni koriste samo malu količinu proteina, dok ostatak samo prođe kroz vaše telo. To znači da vam proteinski napici i prahovi ništa neće pomoći ukoliko ne trenirate.

Oni koji piju proteine bez treniranja i tako misle da će povećati mišićnu masu samo bacaju pare, pa vas molimo da Vi to ne pokušavate.

Ako želite da povećate mišiće, onda morate trenirati, pa tek onda tada unositi protinske naminirce i napitke.

 

Tags: proteini, whey protein, mišići, mišićna vlakna, mišićna masa
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.