Da li veći mišići znače i više snage?

U zavisnosti od specifičnih potreba, različiti sportovi bi mogli da imaju veću ili manju korist od treninga za hipertrofiju. Pre nego počnete sa treningom za hipertrofiju, bilo bi dobro da bude upoznati sa nekoliko činjenica koji igraju veliku ulogu u pravilno implementiranje ovog tipa treninga u vašem programu vežbanja.

Najčešće kada je reč o hipertrofiji (povećanju mišićne mase), primenjuje se trening sa vanjiskim opterećenjem kao u bodybuldingu (veći volumen, spor tempo izvođenja vežbi i više izolacijskih vežbi) koji direktno ne poboljšava sportsku aktivnost. Ipak, ovaj trening ima uspešnu primenu u dijelu rehabilitacije i prevencije od povreda, gde dolazi do jačanja tetiva, ligamenata i veznih tkiva.

Povećanje mišićne mase može da našteti sportskim aktivnostima zbog sledećih razloga:

- Nefunkcionalna hipertrofija (Sarkoplazmatska hipertrofija) - ova hipertrofija uzrokuje povećanje mišićne mase, ali ne pridonosi povećanju snage koja može da se manifestije. U ovakvoj situaciji treba da dižete veću težinu bez većeg napora. Nefunckionalna hipertrofija uzrokuje povećanje nekontraktilnih elementa mišićnih vlakana, što je slučaj u primeni klasičnog treninga za hipertrofiju koji najčešće koriste bodybuilderi.

- Prekomerna mišićna hipertrofija sužava vaskulatorni sistem, posebno krvne sudove i kapilare u mišićima, što uzrokuje umanjen transport kisika i hranjivih sastojaka do mišića. Zbog ovoga se otežava i proces odstranjenja nusprodukata iz mišića, a sa tim se usporava i oporavak poslije treninga.

Zato, pri pripremi plana za određen trening, dobro razmislite da li trening za hipertrofiju treba biti dio vašeg plana ( u zavisnosti od specifičnih karakteristika i interesa za određen sport), a ukoliko i bude, potrudite se da ga pravilno implementirate.

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.