Devet pravila istinskog bodybuildinga

Želite biti veliki, zaista? Trenirate žestoko, jedete kvalitetno i lagano rastete, ali i dalje ste sigurni da neke stvari sputavaju vaš napredak? Upravo takve osobe, odlučne u nameri da uspeju dostići svoje bodybuilding snove, trebale bi u potpunosti primeniti 10 pravila istinskog bodybuildinga, koja će garantovano ispraviti sve greške koje su ranije sabotirale napredak.

1. Ne dozvolite da "spotter" podiže vaše tegove

Podižite sami svoje tegove! Kakva je poenta u trpanju toliko ploča tegova na šipku koje je sveukupno nemoguće podići bez da druga osoba napumpa svoje bicepse pomažući vama? Jedan ili dva takva krajnja ponavljanja su u redu, ali ako je od početka nemoguće izbaciti težinu, to je znak da treba olakšati opterećenje i omogućiti sebi pravilno izvođenje vežbe.

2. Ne trenirajte praznog stomaka

Automobil ne može ići praznog rezervoara, a takav je slučaj i sa ljudskim organizmom koji se nalazi pred opterećenjima. Ipak, za razliku od automobila, organizam je puno kvalitetnije stvoren, pa opet omogućuje rad, ali na način da se energija povlači direktno iz mišića - koji ostaju osiromašeni i uništavani zbog toga. Kakva je onda svrha treninga s kojim se želi postići povećanje njihovog tonusa? Iako je moguće izvući osećaj snage, dakle, obavezno treba bolje tempirati vreme i sat-dva pred trening pojesti nešto bogato ugljikohidratima, koji će kao gorivo biti potrošeni za vreme treninga.

3. Ne izmišljajte opravdanja

Svi su čuli mnogo njih, još više ih izmislili sami, jer to je u čovekovoj prirodi. Međutim, to je stvar koja potiče iz slabašnog dela ljudske prirode i koja je obična laž osmišljena tako da bi se osećali bolje uprkos izostanku truda i predanosti. Jednom kada se podvuče crta i sebi zabrane opravdanja, tada će se početi uviđati i vidljiva poboljšanja na izgledu.

4. Ne izbjegavati najteže vežbe

Izbegavanje određenih vežbi zato što su neproduktivne ili opasne je jedna stvar. Izbegavanje vežbi zbog toga što su jednostavno teške je kukavičluk kojim se sputava najveći deo napretka. Čučnjevi i mrtvo dizanje su najčešće vežbe sa ovom etiketom, a baš zanimljivo je što su te dve vežbe i sa više aspekata najproduktivnije.

5. Zaboravite na pretpostavku da je više - bolje

To što tri serije daju bolji rezultat od jedne, ne znači da je šest serija bolje od izvođenja tri. Svrha "patnje" u teretani je stimulisanje mišićnih vlakana na rast i osnaženje, pa preterano kidanje istih, produžava i vreme potrebno za njihov oporavak, povećava potrebu za hranjivim materijama za rekonstrukciju, i generalno uništava napredak. Bez oporavka nema rasta, to treba imati uvek na pameti, jer da toga nema, 12-satni dnevni treninzi bi davali najbolje rezultate. Ovako, bodybuildera bi učinili samo sličnim kenijskom maratoncu, a to je daleko od onoga što želi.

6. Ne oslanjajte se samo na "hemiju"

Dopinzi rade, to je neosporna činjenica. Istraživanja su čak pokazala da omogućavaju u određenoj meri rast čak i bez treniranja. Ipak, to ne znači da treba degradirati intenzitet treninga jer tada se propušta mnogo toga. Ako se već želi napredovati, baš tada treba trenirati najjače i izvlačiti maksimum mogućnosti tela. Slučaj sa oslanjanjem na suplementaciju i smanjenje unosa čvrste hrane, upravo je jedna od zamki u koju velika većina upada.

7. Ne degradirajte san

Ovaj deo se ponovo odnosi na oporavak i sam rast mišićnog tkiva, što je i generalni cilj. Zanimljivo, ali mišićna vlakna upravo tokom oporavka dobijaju na svojoj masi, pa se praktično može reći da rastemo tokom sna, dok odmaramo. Drugi faktor zbog kojeg bodybuilderi trebaju imati više poštovanja prema onih 6-8 sati sna je taj što nedovoljna naspavanost limitira i sposobnosti na treningu.

8. Ne trenirajte "mlako" svo vreme

Kao što postoje osobe koje zagovaraju žestoke treninge svaki put, a što se obično više odnosi na powerliftere nego na bodybuildere, postoje i oni koji se konstantno drže pumpanja i dugih serija sa lakšim kilažama. Važnost pumpanja mišića je neupitna, ali njima je i dalje potreban izazov. Postoje dvije vrste vlakana brzo i sporo-zatezna, jedna se aktiviraju sa manjim, a druga sa većim opterećenjima. Ova koja se aktiviraju uz veće kilaže su obimom veća, pa degradiranje njihovog treninga znači i degradiranje celog napretka.

9. Ne odustajte!

Posljednje, ali najvažnije pravilo bodybuildinga. Isklesano telo kakvo bi svi želeli imati se pravi samo ustrajnošću i godinama doslednog držanja rutine. Postoje faze kada sve ide dobro, a isto tako postoje i one kada su frustracije ogromne, kada ništa ne ide po volji, a samo oni najuporniji će nastaviti trenirati u svakoj od njih. Na kraju, upravo ti najuporniji su uvek oni sa najimpresivnijim izgledom i oni su ljudi koje nazivamo šampionima.

Tags: bodybuilding, Xplode Nutrition, xplode team
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.