DO PAKLA I NATRAG: IZGRADNJA MONSTRUOZNIH LEĐA

Dorian govori o svojoj visoko intenzivnoj tajni izgradnje monstruoznih leđa.
U jednom izdanju vrlo poznatog časopisa, Dorianova su leđa rangirana kao druga najbolja svih vremena poslije Ronniea Colemana. Međutim, na kraju tog članka autori su se ipak ogradili od takvog poretka jer činjenica je da svatko može pronaći barem jedan dovoljno snažan argument zašto bi baš Dorian trebao biti na prvome mjestu.


Šesterostruki Mr. Olympija (1992-1997), britanski „Dozer“ poznat je po svojim brutalnim i visoko intenzivnim metodama treninga: nizak volumen i maksimalno zalaganje gdje se radne serije izvode do otkaza, pa čak i preko njega. Njegove ideje o treninzima leđa i tipična rutina koju je koristio za vrijeme pripreme za Olympiju su opisane. Prikazane su samo radne serije, a obično je za zagrijavanje izvodio jednu ili dvije serije svake vježbe.


YATES O TRENINGU LEĐA
Da imam tajnu o ovoj temi, to bi sigurno bili Nautilus pulloveri. Stvarno ih osjećam u vanjskim latovima. Na jednom treningu izvodim ovu vježbu, a na drugom Hammer povlačenja prema dolje.

Za vrijeme veslanja šipkom, tijelo držim pod kutem od 70 stupnjeva u odnosu na pod. Što sam uspravniji, donji dio leđa se manje napreže, a ja sam u najsnažnijoj poziciji za rad na latovima. Nastojim gornji dio tijela držati što mirnijim, ali prilikom maksimalnih težina neophodno je lagano zamahnuti kako bih izvukao ponavljanje.

Mislim da obrnutim hvatom bolje izoliram latove. Neki će reći da im onda više rade bicepsi. Izaberite ono što vam najbolje paše.
Svoje treninge leđa za Olympiju sam završavao mrtvim dizanjem i držao se nekih 200 kilograma. To je manje nego što sam koristio za veslanja šipkom i nisam pokušavao nikoga impresionirati. Jedino što sam htio učiniti bilo je utegnuti leđa, povezati ih u skladnu cjelinu, istesati u trokut i nadam se da neću biti bahat ako kažem da sam u tome i uspio.

DORIANOV TRENING LEĐA

  • Hammer povlačenja prema dolje ili Nautilus pulloveri 1 8-10
  • Veslanje šipkom obrnutim hvatom 1 12
  • Jednoručno hammer veslanje 1 8-10
  • Jednoručno veslanje kablovima obrnutim hvatom 1 12
  • Leđna ekstenzija 1 8
  • Mrtvo dizanje 1 8
Tags: trening leđa, Hammer povlačenja, Nautilus pullover, veslanje šipkom, jednoručno hammer veslanje, jednoručno veslanje kablovima, leđna ekstenzija, mrtvo dizanjeSportisti: Dorian Yates
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.