DODACI ISHRANI KOD DIJABETESA.

Posle jela normalno se podiže nivo glukoze u krvi. Da bi glukoza ušla u tkiva (mozak, mišići, jetra…) neophodan je hormon inzulin. Prisustvo inzulina osigurava da glukoza ulazi u tkiva gde se koristi za dobijanje energije, dok ulaskom u jetru glukoza se skladišti u obliku glikogena. Šećerna bolest ili diabetes melitus je jedna od najčešćih bolesti u starijoj populaciji. Karakterišu je manjak prirodnog inzulina (hipoinzulinemija) u krvi i s tim povezan povišen nivo glukoze u krvi (hiperglikemija).

Zbog čega je dijabetes opasan?

Dok se koncentracija glukoze u krvi kreće u razumnim granicama (5,5 mmol/ml) ona predstavlja važan i poželjan energent. Visoka koncentracija šećera u krvi dovodi do vezivanje glukoze na receptore za LDL lipoproteine (paketići u kojima se transportuju masti i holesterol), čime se onemogućava njihova razgradnja prirodnim putem. Kao krajnja posledica ovog procesa dolazi do suženja zidova krvnih sudova usled nakupljanja masti i holesterola (ateroskleroza)i do razvoja tromboza. Posledice nelečene šećerne bolesti su oštećenje i postepeno propadanje bubrega, oštećivanje vida, pojava začepljenja krvnih sudova, ateroskleroza, infarkt. Jedno od prvih delova tela gde dolazi do začepljivanja krvnih sudova su donji ekstremiteti. Zato često dugogodišnji bolesnici koji nisu bili pravovremeno lečeni ostaju bez noge.

Diabetes melitus 1 – karakteriše da organizam potpuno gubi mogućnost proizvodnje inzulina, i neophodno je davati inzulin svakodnevno.

Diabetes melitus 2 – Napada stariju populaciju. Ovde dolazi do smanjene osetljivosti tkiva na inzulin ili ga pankreas nedovoljno luči. Kod ovog oblika DM-a inzulina ima, ali ga nema dovoljno ili ga ima dovoljno ali nije delotvoran. Tada je potrebno prilagoditi ishranu i koristiti oralne antidijabetike.

Diabetes melitus tip 2 se može i ne mora javiti, a to zavisi od spoljašnjih uticaja i načina života (ishrana i telesna aktivnost).

Tags: dijeta, suplementi
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.