Energetska pića mnogo opasnija za srce od kafe

Ono što se činilo kao dosta logična prepostavka, sada je naučnim istraživanjem dobilo i svoju punu potvrdu. Energetska pića su mnogo opasnija za srce od kafe, čak i kada se ona pije u velikim količinama, što je jasno zabeleženo medicinskim instrumentima.

U istraživanju u kom je učešće uzelo 18 zdravih osoba životne dobi do 40 godina, istaživači iz Medicinskog centra David Grant u Kaliforniji kreirali su dve grupe ispitanika. Članovi prve su pili dva energetska pića dnevno, dok su članovi druge grupe pili piće sa istom dozom kofeina, a koje je sadržavalo samo sok od limete ili trešnje. Baš ta količina kofeina je uzeta za istraživanje jer se radi o prosečnoj količini koju stanovnici SAD-a unose u svoje organizme na dnevnoj bazi.

Nakon ispijanja pića, ispitanicima su stavljani instrumenti za praćenje aktivnosti srca i krvnog pritiska koji su mereni u intervalima tokom naredna 24 sata. Šest dana posle, grupama ispitanika su zamenjena pića kako bi rezultati bili maksimalno relevantni.

Voditeljica istraživanja dr. Emily Fletcher, ističe da su se kod obje grupe na početku ustanovila povećanja krvnog pritiska, dok je on ostao znatno viši nakon šest sati od ispijanja pića kod grupe koja je pila energetske napitke. Ta grupa je imala zabilježen veći interval otkucaja srca i već dva sata nakon ispijanja.

Iako velike količine kofeina same po sebi nisu zdrave, te bi se trebalo držati manjih koje s druge strane imaju pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, problem energetskih pića je uz povećane količine i to što nosi u sastavu i druge supstance za podizanje energije.

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.