Šest trikova za fantastičan "6-pack"

Jedan fitnes cilj je univerzalno nerazumljiv svim momcima - trbušnjaci. Svi znaju da isklesani stomačni mišići predstavljaju zdravlje, dobru formu, seksualnu privlačnost... Međutim, kada dođe na red "rezanje" i rad na tim istim popularnim pločicama, tada se počinju iznositi razna opravdanja kao što su genetika, posao, apetit, pivo i tako dalje.

Istina je da trbušni mišići iziskuju drugačiji pristup i da njihovo sređivanje određuje više faktora. Zbog toga, neophodno je primeniti šest jednostavnih koraka koji predstavljaju dobitnu kombinaciju, a koja zasigurno rezultira konačnim pojavljivanjem "pločica"

Kvalitetniji san

Zvuči čudno, ali istraživanje u kom je učestvovalo više od 68.000 ljudi je jasno pokazalo da osobe koje dnevno spavaju 5 sati ili manje teže oko 2,5 kilograma više od osoba koje spavaju preporučenih 7 sati ili više. Razlog se krije u drugom dosta logičnom otkriću, a to je da osobe koje kratko spavaju u prosjeku tokom dana unesu oko 220 kalorija više od onih koji imaju normalan interval sna.

Češći treninzi

Ako se vežbači baziraju na kardio vežbe, trebaju biti svesni da se kalorije troše i masti tope samo za vreme vežbanja, dok vežbe s težinama omogućavaju sagorevanje kalorija čak i satima nakon treninga. Što se trenira češće, odnosno što se više dana u sedmici provede trenirajući, i rezultati će biti bolji. Ipak, ne treba zaboraviti ni na dane odmora kako bi se izbegao katabolizam.

Dizanje većih kilaža

Vežbanje sa većim opterećenjima ne samo da primorava telo na topljenje više kalorija, već ubrzava i "metabolizam sna" za oko 8 posto. Radi se dakle ponovo o činjenici da vežbanje sa (većim) težinama omogućava topljenje kalorija, a samim tim i masnih naslaga, čak i dok spavamo. Izračunato je da ova mala promena nosi smanjenje masnih naslaga na godišnjem nivou u težini od preko 2 kilograma.

Češći obroci

Za smanjenje masnih naslaga potrebno je jesti češće, i to 5 do 6 puta dnevno. Najkraće objašnjenje je to što probavljanje hrane zahteva energiju, tako da raspored obroka na više manjih porcija održava metabolizam konstantno da dobrom nivou. Problem kod svega toga je to što nije svejedno šta se jede koliko puta, te treba prvenstveno povesti računa o zdravom odabiru namirnica. Unos jednostavnih UH i zasićenih masnoća smanjiti na minimum, te tek onda napraviti adekvatan raspored na više manjih obroka.

Punjenje proteinima

Svaki put kada se pojede hrana koja ne sadrži proteine, organizam praktično zaključi da neće biti potrebno dalje sagorevanje kalorija, a evo i zbog čega: Proteini kontrolišu nivo šećera u krvi, održavaju organizam punim, reduciraju osećaj gladi, te izazivaju veće sagorevanje kalorija tokom varenja. Zbog svega toga, ugljikohidrate ne bi trebalo same unositi u organizam kada se već radi na smanjenju masnih naslaga, već bi svaki put trebala biti neka kombinacija sa proteinima, bilo da se radi o ribi, piletini, crvenom mesu, siru, ili tek šaci badema.


Pametnije užinovanje

Iako broj glavnih obroka tokom dana nije važan, sve dok se raspoređuju tako da se unosi zacrtani broj kalorija u organizam, broj i veličina međuobroka je itekako važna. Problem užine je u tome što retko ko obračunava dodatne i usputne zalogaje, te se tokom dana u organizam neretko unese i do 500 kalorija, što ponavljanjem samo tokom jedne sedmice može doneti pola kilograma neželjenih naslaga. Zbog toga treba napraviti pametne korake te unapred isplanirati užine i to na način da se izbjegnu loše, nezdrave i jako kalorične namirnice.

Tags: trbušnjaci, six pack, teretana, trening, motivacija, Xplode Nutrition, xplode, Whey, xplode team, Xplode Classic, xplode classic festival, zdravlje, inspiracija, abs
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.