Gornji deo grudi koji zaostaje: Šta učiniti?


Trening grudi je bez ikakve sumnje jedan od najdražih muškoj populaciji u teretanama širom sveta, a koji se čak i međusobno takmiče ko će biti u mogućnosti da gurne veću kilažu potiskom sa najpoznatije klupe. Uprkos svemu tome, većina vežbača ima problem sa simetrijom grudi, ili tačnije, većini njih je gornji dio grudi slabije razvijen u odnosu na bočni, a posebno donji.

Interesantan je stav velikana bodybuildinga Guntera Schlierkampa, koji je smatrao da svaki predio prsa treba trenirati odvojeno, kao da se radi i o bilo kojem drugom mišiću. Istovremeno, priznavao je činjenicu da ravni benč potisak predstavlja osnovu razvijanja kompletnih prsa.

Problem nesimetričnosti prsa i zaostajanja gornjeg dela, rešava se unošenjem konkretnih promena u sistem treninga. Sleđenje sledećih nekoliko saveta dokazano će pomoći popravljanju slabijeg gornjeg dela pektoralisa.

Uvek počinjati s kosom klupom

"Ako vaši gornji pektoralisi zaostaju, najbolji način da se izraze je da se trening uvek počinje s kosim pokretima", mišljenja je Gunter Schlierkamp. Ovakvo mišljenje je i posve logično jer tada su vlakna inače zaostajućeg dijela mišića svježa i odmorna, spremna da se izbore sa najvećim mogućim opterećenjima, a koja su inače i okidač rasta i snage.

Korištenje bučica

"Korištenje bučica će proizvesti potpuno drugačiju tenziju i opseg pokreta nego što je slučaj sa šipkom. Pobrinite se da ne budete zaključani samo u korištenju šipke na kosoj klupi sve vrijeme, svaki ugao je za to važan", smatra Schlierkamp.

Kontrakcije tokom letenja

Letenje s bučicama na kosoj klupi, vežba je koja ne samo da pomaže dodavanju mase na gornji dio prsa, već omogućava i isticanje specifičnih detalja. Dosledno sleđenje pravila istezanja i kontrakcije, kod ove vežbe omogućava bolju tenziju i istezanje gornjeg dela prsa, što rezultira vidljivim napretkom.

Držanje visoko na leptir-spravi

Iako vežbanje na leptir-spravi omogućava pravo bombardovanje unutrašnjeg dijela prsa, te predstavlja sjajno istezanje za kompletan pektoralni kompleks, slavni Nijemac savetuje da se podlaktice postave visoko iznad, te da nadlaktice budu paralelne sa tlom. Držanje takve pozicije prilikom vežbanja snažno aktivira i gornje pektoralise.

Istezanje za postizanje veličine

To nije nikakva nova mudrost. Istezanje nakon svakog treninga i naučno dokazano potpomaže oporavak i rast mišića. Schlierkamp smatra da je to posebno važno nakon obavljenog treninga prsa, a čiji jedan dio je nedovoljno razvijen.

 

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.