Hormoni i psiha: Ovo je glavni uzrok depresije

Stručnjaci su uspeli shvatiti šta je to što najčešće uzrokuje loša psihička stanja kakva su depresija i anksioznost, a čini se da kao i kod niza drugih procesa, i ovde odgovor leži u hormonima.

Specifičnost pojave depresije i osećaja bezvoljnosti je ta što češće pogađa pripadnice ženskog spola, a i za to ima logično objašnjenje i veza hormona koji to uzrokuju.

Naime, hormon serotonin je onaj hormon koji je odgovoran za zadovoljstvo i sreću, pa kada je u dovoljnoj meri prisutan u krvi, takvi osećaji i preovladavaju. Kada je njegovo lučenje slabije, tada se pojavljuju bezvoljnost i depresija.

Utvrđeno je da su upravo ove problematične promene u nivou lučenja serotonina, povezane sa polnim hormonima estrogenom i testosteronom:

"Pad serotonina je povezan i sa estrogenom i testosteronom. Zbog toga su žene pred ciklus vidno promenljivog raspoloženja, a mnoge od njih padaju u depresiju kada uđu u menopauzu", pojašnjava profesor Univerziteta u Kaliforniji Andrew Novak.

To ukazuje na važnost zdrave i raznovrsne ishrane i fizičkih aktivnosti, kao i praćenja svih ostalih načina podizanja lučenja ovih važnih hormona.

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.