Istezanje pre i posle treninga

Koliko puta ste završili trening, a da se niste istegli, što zbog nedostatka vremena, što zbog toga što možda niste svesni značaja istezanja. Mnogo sportista rekreativaca pravi ovu grešku. Istezanje je važan deo treninga kako pre njegovog početka tako i na kraju.

Upraksi srećemo dve vrste istezanja.

Prvo je dinamičko istezanje koje se koristi na početku treninga i gde je cilj da serijom funkcionalnih vežbi koje imitiraju specifične pokrete iz sporta pripremamo telo za napore na samom treningu. Ovu vrstu istezanja znamo kao zagrevanje.

Druga vrsta istezanja jeste statičko istezanje. Koristimo ga na samom kraju treninga jer služi da se mišići istegnu dok se telo nalazi u stanju mirovanja. Sastoji se iz raznih tehnika kojima se postepeno mišić istegne do određene granice u trajanju od 15 do 60 sekundi. Osećaj koji imate u mišićima jeste osećaj blage zategnutosti do granice bola, ali ne preko nje.

Istezanjem ćete povećati fleksibilnost

Jedna od najboljih stvari koju ćete postići istezanjem jeste to što ćete povećati felksibilnost. Veća fleksibilnost Vaših mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića.

Istezanjem će se povećati protok krvi u mišićima što će uticati na dostvaljanje više kiseonika i hranljivih materija čime će se ubrzati oporavak mišića nakon vežbanja.

Ako imate bol u leđima, on je često posledica spazma mišića leđa, kukova i gutealnih mišića. Svakodnevnim istezanjem bol se može ublažiti, a njihovim jačanjem popraviće se držanje leđa pri stajanju i sedenju.

Istezanje je apsolutno neophodno kod svake vrste treninga, kako onog rekreativnog tako i kod profesionalnih sportista bez obzira na starost.
Konačno, nekada ćete videti osobe koje pre treninga rade ono istezanje koje se radi na kraju treninga, dakle statičko istezanje.

Da li je to pravilno?

Jedna od nedavnih studija koja je rađena u Brazilu je upravo ispitivala uticaj statičkog istezanja na samom početku treninga na rezultate trkača. Ona je potvrdila da takva vrsta istezanja pre treninga, privremeno, ima negativan uticaj na ekonomiju trčanja. To znači, nakon statičkog istezanja, trebaće Vam više energije da biste trčali istim tempom u odnosu na trčanje sa dinamičkim istezanjem (zagrevanje). Najmanje još jedna studija je potvrdila isti takav uticaj i kod biciklista.

Dakle, pravila su jasna. Zagrejte se (dinamičko istezanje) pre treninga i obavezno se istegnite (statičko istezanje) poste treninga i brzo ćete osetiti pozitivne efekte treniranja.

Tags: istezanje
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.