Kako da smanjimo unos šećera

Kako da smanjimo unos šećera
Zbog čega je tako teško odreći se slatkiša?

Iako živimo u razvijenom svetu i svakodnevno smo izloženi informacijama o pravilnoj ishrani, i dalje jedemo previše šećera. Prema istraživanju centra American Heart Association, u današnje vreme unos šećera trebalo bi smanjiti za 70% da bi to ušlo u okvire zdrave ishrane. I iako veoma dobro znamo da šećer nije zdrav, teško nam je da ga se odreknemo.

Da razjasnimo, to nema nikakve veze sa slabim karakterom. Našli ste se zarobljeni u jednom začaranom krugu, u kom organizam očajnički pokušava da reguliše količinu šećera u krvi. Kada konzumirate šećer, vaš organizam velikom brzinom jednostavne ugljene hidrate pretvara u glukozu i skladišti je u vašem krvotoku.

Glukoza je energija, a količina koja se stvori u organizmu prilikom uobičajenog unosa šećera trebaće vam jedino ako ste planirali da istrčite maraton. Pankreas tada luči insulin kako bi ćelijama naložio da apsorbuju višak glukoze, i na taj način ona se skladišti kao mast.

Glukoza je na taj način nestala iz krvotoka, ali količina šećera u krvi naglo pada i, dok organizam pokušava da povrati ravnotežu, javlja se još veća potreba za glukozom. A vaše telo veoma dobro zna da je njen najbliži izvor nešto slatko. I tako već posle dva sata čeznete za  slatkišima.

Ali, imamo za Vas par jednostavnih saveta kako da smanjite unos šećera u ishrani.


Whey protein sa Steviom

Whey protein sa Steviom

Whey protein sa Steviom kompanije Xplode Nutrition je blend protein, mix 3 vrste proteina i to whey proteina concentrata 80%, caseinata i soja isolata.

Odlično formulisan sa sadržajem enzima za varenje, kao i prirodnim zaslađivačem Stevia. Organizmu obezbeđuje blokove aminokiselina koje se ugrađuju u mišićno tkivo.

Whey protein sa Steviom


Uradite to polako

Postepeno se odvikavanje od loših navika, jer mozak (koji je takođe mišić i, štaviše, prilično lenj) ima dovoljno vremena da se navikne na novi način života. Razdvojite proces u male faze - i zadatak se više neće činiti nemogućim.


Dodajte cimet u hranu

Pospite kašu, ispecite jabuke sa njim. Istraživanja pokazuju da oko 6 grama začina smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. I još jedan trik: kada zaista želite slatko, samo pomirišite vanilu.


Jedite pre nego što osetite glad

Nažalost, možda nećete imati dobar apetit, ali primetićete da jedete manje porcije i da ste siti.


Vežbajte češće

Zavisnost od šećera ima psihološke korene. Pokušajte da je nadmudrite: poznato je da fizička aktivnost doprinosi proizvodnji endorfina, koji uspešno zamenjuju radost čokolade.


Spavajte više

Nedostatak sna ne samo da negativno utiče na sposobnost donošenja odluka, već i direktno utiče na žudnju za slatkišima.


Promenite svoj stav prema šećeru

Umesto da stalno kvarite raspoloženje i kažete: "Želim da jedem slatkiše, ali moram da smršam" - kažite: "Volim svoje telo i znam druge načine da ga zadovoljim, osim čokolade / kolačića / slatkiša".


Dogovorite se sa sobom

Nemojte biti ljuti na sebe i prekoravati. Potrudite se da ispoštujete odluku i da recimo svakog jutra ili u trenutku kada osetite potrebu za slatkišima umesto kolačića dodate med u ovsenu kašu.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da smanjite unos šećera u svojoj ishrani.

 

Tags: šećer
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.