Kako da uvek budete spremni za trening

Kako da uvek budete spremni za trening | Xplode Nutrition

Da li dovoljno jedete i pijete pre svog vežbanja? Ako morate da se zamislite, onda je odgovor verovatno negativan…

Ako često preskačete obroke ili duplirate vežbe bez značajnih promena u svojoj ishrani, budite na oprezu jer će vaše telo početi da vas preklinje da unosite više hrane. Ako ne jedete i ne unosite dovoljno tečnosti pre vežbanja, to neće pokvariti samo stvaranje vaše mišićne mase, već će vam ugroziti zdravlje i povećati šanse da zadobijete ozbiljne povrede.

Ali, da li znate koliko treba da jedete – i kad smo već kod toga, šta treba da jedete?

Kada realno pogledamo stvari, muškarci obično ne obraćaju pažnju na svaku kaloriju koju unesu, sve dok ne primete značajni dobitak ili gubitak kilaže. Ipak, na osnovu svog nivoa aktivnosti i tipa aktivnosti, možete sami dobiti ideju da li treba da smanjite unos kalorija i makronutrijenata, ili pak da ga povećate.

Na svu sreću, veći deo ove priče je prilično intuitivan. Ako se više bavite vežbama izdržljivosti ili kardio treniranjem, morate unositi više kalorija. Sa druge strane, ako trenirate snagu, morate unositi više proteina, koji će sprečiti slabljenje tonusa vaših mišića. Ipak, kako je svačiji metabolizam drugačiji, kao i nivo aktivnosti, jednostavno morate poslušati svoje telo i otkriti šta vam najviše odgovara.

Ako želite da znate tačno kako da izbegnete taj osećaj totalne iscrpljenosti tokom vežbanja, otkrivamo vam tri generalna vodiča koji će vam u tome pomoći.


Taurine 300 gr

 

Neka od svojstava Taurina:

  • poboljšava metabolizam glukoze i aminokiselina
  • učestvuje u proteinskoj sintezi
  • sprečava kataboličke procese i ubrzava oporavak
  • neophodan je za rehidraciju ćelija, daje ćelijama veći volumen

Taurin - poruči odmah


1. Jedite u skladu sa svojim fitness ciljevima

U najmanju ruku, trebalo bi da imate makar užinu sat vremena pre treniranja. Što se tiče većih obroka, to sve zavisi od tipa aktivnosti kojom ćete se baviti.

Ako ćete se baviti izdržljivošću, odlučite se za obrok pun ugljenih hidrata dva do tri sata pre vežbanja, poput testenine ili piletine.

Ako želite da gradite mišiće, onda naravno odaberite proteinske obroke, poput ćuretine, piletine, ribe, jaja i slično.

Ako baš želite da zađete u pojedinosti ove priče, na tržištu postoji nekoliko aplikacija koje će vam omogućiti da tačno znate svoj unos kalorija, uzimajući u obzir vaše godine, pol, visinu, kilažu, cilj i nivo aktivnosti. Jedna od najboljih je MyFitnessPal.


2 Unosite dovoljno tečnosti

Naravno, ako se prejedete pre vežbanja, nećete biti baš motivisani da date sve od sebe. Ipak to nije dovoljno dobar razlog da preskočite obrok i unos tečnosti. Mnogi muškarci ne žele da jedu pre treninga, jer smatraju da će im ta hrana teško pasti i izazvati grčeve. Ali, priprema za trening ne mora uvek biti zasnovana na jelu. Ako baš ne možete da jedete, popijte čašu 100 % voćnog soka.

Preporuka stručnjaka je sok od grožđa, jer je pun nutrijenata, kao i prirodnih šećera koji će vam dati više snage.


3 Obratite pažnju na svoju mokraću

Hidratacija je od krucijalnog značaja kada se radi o pripremi za trening. Čak i ako ste samo malo dehidrirani, vaše performanse će opasti i bićete u opasnosti od povreda.

Veoma jednostavno možete proveriti da li ste dovoljno hidridani – na osnovu boje svog urina. Svetlo žuti urin obeležava dovoljnu hidriranost, dok tamno žuti urin upućuje na snažnu dehidrataciju.


4 Pojedite bananu

Banana je jedna od najboljih namirnica za pripremu za trening, jer je puna kalijuma i prirodnih šećera, koje vaše telo tumači kao gorivo. Kalijum je jedan od elektrolita koje izbacujete kroz znoj tokom intenzivnih aktivnosti, tako da je veoma važno da njegov nivo bude dovoljno visok.

Ipak, nije dovoljno pojesti samo jednu bananu. Morate unositi dovoljno tečnosti, posebno ukoliko vaše treniranje traje duže od sat vremena.

 

Tags: trening, dehidracija
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.