Kako do ogromnih ruku: 6 saveta

Dok izgradnju ruku impresivnih obima sanja većina momaka u teretanama, oni kojima je to uspelo i čijim istreniranim i velikim "topovima" se drugi dive, često će priznati da tajne njihovog uspeha i nisu naročito komplikovane, te da se samo čvrsto drže jednostavnih pravila.

Upravo tih šest pravila za najefikasniji razvoj ogromnih ruku, donosimo u nastavku teksta.

1. Težine uskladiti sa energetskim nivoima

Određivanje težina opterećenja na kojima će biti bazirano vežbanje, najpametnije je obaviti već na samom početku treninga i to nakon što se shvati kakvim energetskim nivoima se raspolaže tog dana i na tom treningu. Raspoloženje i nivoi energije variraju iz dana u dan, pa najžešće vežbanje treba biti onda kada se i oseća najveći napon energije, s tim da je dobro odmerenim odabirom tegova važno svaki trening učiniti što efikasnijim.

2. Shvatiti šta najbolje radi i držati se toga

Izbegavanje unošenja velikih promjena iz treninga u trening, također je veoma važno za razvoj impresivnih ruku ali i svih ostalih grupa mišića. Kada se otkrije na šta mišići reaguju najbolje, toga se treba držati bez previše izmena, na način da se samo produžavaju serije, njihov broj ili dodaju neki drugi manji elementi ukoliko se žele doraditi određeni detalji, dok proverena osnova treninga ostaje ista.

3. Ne zaboravljati na istezanje

Većina ljudi u teretanama zaboravlja na istezanja, iako kroz njih mišić dolazi do poboljšanja protoka krvi i samim tim i rasta. Ovo se odnosi kako na bicepse i tricepse, tako i listove pa i ostale mišiće.

4. Fokusiranje na formu izvođenja vežbe

Pravilna forma izvođenja svake vežbe je ustvari osnovni element napretka. Varanje kako bi se napravila dodatna ponavljanja aktivira mnogo više mišića od onih koji se žele zaista pogoditi, što naravno nije cilj, pa je uvek bolja opcija zameniti tegove s manjima, te produžiti seriju u set, zadržavši punu efikasnost do kraja.


5. Svest da su ishrana, odmor i oporavak važan dio rasta mišića

Kao i svi drugi mišići, ni bicepsi i tricepsi neće uspeti narasti bez dovoljne količine kvalitetne ishrane bogate proteinima. Uz to, premorenost mišića i nedozvoljavanje da se oporave čak ih može i unazaditi, pa uvijek treba imati na umu i to da im se pruži dovoljno vremena da se oporave pre novih žestokih izazova.

6. Držanje osnova

Jednostavno, bez previše pokreta važno se držati osnove. Kada stvari zakoče, produže se sa setovima i supersetovima, ali ponovo, kroz osnovne vežbe koje zaista prave napredak, bez bacanja vremena na egzibicije.

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.