Kako izgraditi mišićnu masu bez velikog budžeta?

Zdrav i čist način ishrane je ključ za dobar fizički izgled. Suprotno tradicionalnom verovanju, zdrava hrana uopšte ne mora biti skupa. Postoji mnoštvo načina da se jede zdravo na tankom budžetu.

Pobrinite se da jedete hranu bogatu proteinima, smrznuto voće i povrće, sezonske proizvode, te generičke namirnice. Potrudite se da sve zajedno kupujete kako biste uštedili. Uz pametno i pažljivo planiranje možete dobiti proteine i kalorije koji neće mnogo oštetiti vaš novčanik. Evo i nekoliko saveta:

Kupujte jeftine proteine

Kako biste uspeli izgraditi mišićnu masu potrebno vam je najmanje 2,5-2,6 grama proteina po kilogramu vaše telesne mase. Najjedostavniji način da unesete ovu količinu proteina jeste da jedete hranu bogatu proteinima i da pijete proteinske šejkove. Ukoliko ste tanki sa budžetom onda tražite jeftine izvore proteina kao što su tunjevina u konzervi, mlevena govedina, jaja, smrznuta pileća prsa i posni sir. U vaš plan ishrane takođe možete uključiti teleću jetricu, skušu i mlijeko. Ove namirnice su bogate proteinima, a cena im je pristupačna. Na primjer, možete si napraviti 3 cela jajeta sa spanacem i posnim sirom, tunjevinu sa spanacem ili kombinaciju sira sa lanenim sjemenkama.

Jedite generičke namirnice

Namirnice u klasičnim prodavnicama i generičke namirnice mogu biti podjednako hranjive kao i brendirane namirnice sa visokom cenom. Kupovinom na ovaj način možete uštediti i preko 52% na većini proizvoda. Posni sir, smrznuto povrće, jaja, riža, mliječni proizvodi, pileća prsa i crveno meso uglavnom imaju podjednak ukus kao i brendirani proizvodi. Prema tome zašto trošiti svoj teško zarađeni novac na plaćanje reklama i pakovanja ukoliko možete kupovati generičke proizvode.

Jedite zeleno lisnato povrće

Ovo povrće je bogato vlaknima zbog čega učinkovito potiskuju glad i održava vaš nivo šećera u krvi stabilnim. Zeleno lisnato povrće smanjuje žudnju za hranom i osećaj gladi. Osim toga ide dobro uz većinu vrsta mesa i može se pripremati na različite načine. Bez obzira da li želite izgraditi mišićnu masu, izgubiti salo ili oboje, dodajte zeleno povrće u svoju prehranu. Ove namirnice su jeftine, a držat će vas sitim duže vremena.

Pametno birajte ugljenehidrate

Ukoliko ste na dijeti sa niskim unosom ugljikohidrata ili na ketogenoj dijeti onda se ne morate mnogo brinuti za UH. Međutim oni koji su fazi nabacivanja mišićne mase trebaju visok dnevni unos UH. Neke od jeftinih, a zdravih opcija su smrznuto povrće, krompir, testenina, zobene pahuljice, smrznuto i sveže voće, dekstroza i integralni hljeb. Smrznuto povrće je jeftino i duže traje od svežeg. Zobene pahuljice su jeftine kada se kupuju u većoj količini. Krompir je bogat UH i kalorijama. Dok je voće odličan izvor jednostavnih šećera.

Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.