Kako je Arnold Švarceneger prevazišao lošu gentetiku?

Kreiranje perfektnog tela je sve osim jednostavnog zadatka. On zahteva mnogo odricanja i žrtve, a povrh svega, neke osobe imaju dodatne otežavajuće okolnosti koje ih dodatno sputavaju na putu do perfekcije. Naravno, misli se o različitim genetskim predispozicijama.

Nije svako te sreće da ima perfektnu bodybuilding genetiku poput aktuelnog Mr. Olympije Phil Heatha, ili legendarnog Flexa Wheelera, njihovi rivali to dobro znaju, ali znaju isto tako i drugi uspešni velikani bodybuildinga koji su morali uložiti mnogostruko više truda da bi uspeli. Među njima je i najveći i najpoznatiji, slavni Arnold Schwarzenegger.

Kao što je poznato, sedmerostruki Mr. Olympija je imao problem sa razvijanjem nogu, kojima je bilo veoma teško ispratiti fascinantni razvoj gornjeg dela tela. Ipak, veliki Arnie je sve te prepreke zaobišao.


Radom i odricanjem protiv loše genetike

Ukoliko određeni dio tela zaostaje, i nalazi se na vrhu liste prioriteta za poboljšanje, jednostavno nije rešenje to da se izvodi hiljada ponavljanja i konstantno muči istim vježbama. Potrebno je posebno prilagoditi pristup takvom problemu.

Jasno je to bilo Arnoldu Schwarzeneggeru, čija rutina vežbanja nogu je izgledala ovako:

Čučnjevi - izvodio ih je u pet serija sa po 12, 15, pa nekada čak i 20 ponavljanja. Nakon čučnjeva bi na red došle nože ekstenzije, ili popularni šut, a tu bi se uklopile i četiri serije iskoraka sa ne preterano velikim opterećenjem.

Što se tiče listova, u vrijeme vladavine Arnolda Schwarzeneggera, nije bilo toliko sprava za vježbanje listova, pa je poznato da se on sa kolegama obično bazirao na tz. magarečije podizanje na prste. Radilo se obično o 15-20 ponavljanja sa dvije osobe na leđima, te drugom serijom od 10-ak ponavljanja sa jednom.

Budući Terminator i guverner, koristio je proverene mogućnosti koje su mu pružale određene vežbe i nije gubio vrijeme sa neefikasnim. Uz sve to, tokom cele godine je posebnu pažnju pridavao svojoj dijeti, koja mu je i omogućila da bude toliko velik i toliko uspešan kakvim ga pamtimo.

 

Tags: zdravlje, bodybuilding, trening, teretana, motivacija, fitnessSportisti: Arnold Schwartzenegger
Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.