Kako rastu mišići?

Kako rastu mišići?

Lako je pretpostaviti da mišići rastu dok podižete tegove. Prava istina je da je podizanje tegova samo deo mnogo šireg procesa.

Zapravo, kad spustite tegove na pod, telo tek počinje biološki proces potreban za nabacivanje mase.

Evo ukratko šta se događa nakon što krenete pod tuš.


Whey protein sa Steviom

Whey protein sa Steviom

Whey protein sa Steviom kompanije Xplode Nutrition je blend protein, mix 3 vrste proteina i to whey proteina concentrata 80%, caseinata i soja isolata.

Odlično formulisan sa sadržajem enzima za varenje, kao i prirodnim zaslađivačem Stevia. Organizmu obezbeđuje blokove aminokiselina koje se ugrađuju u mišićno tkivo.

Whey protein sa Steviom


PRVA FAZA

Kad podižete tegove, mehanička sila mišića uzrokuje mikropoderotine u membranama mišićnih vlakana koja ste aktivirali. Osim toga, oštećuje i belančevine koje imaju ulogu u kontrakciji mišića. Hiljade tih sitnih proteina, poznatijih pod nazivom aktin i miozin, smeštene su u miofibrilima. Konačno, hiljade miofibrila čine svako mišićno vlakno.


DRUGA FAZA

Oštećena područja nakon toga preplavljuju hemikalije poznate pod nazivom reaktivne čestice kiseonika. One u mišićnim vlaknima deluju kao mini autobombe, uzrokujući dalju destrukciju mišićnog tkiva.


TRAĆA FAZA

Sva ta destrukcija vodi do imunog i upalnog odgovora. Bela krvna zrnca i upalni agenti šalju se na oštećena područja.


ČETVRTA FAZA

Te ćelije i hemikalije uklanjaju oštećene delove mišićnih vlakana i zamenjuju ih novim tkivom.


PETA FAZA

Vaše telo povećava proizvodnju aktina i miozina kako bi zamenilo sve belančevine koje su oštećene. Zato je potrebno u vremenskom prozoru od 30 minuta nakon treninga uneti proteine kako bi se nadoknadile belančevine (najednostavnije kao proteinski Whey šejk).

Ako redovno podižete tegove, vaše će se telo prilagoditi proizvodeći više vezivnih jedinica. To povećava rast mišića.

 

Tags: mišićna masa, mišićna vlakna
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.