KOJI JE KREATIN NAJBOLJI NA TRŽIŠTU?

Postoji par suplemenata koji su vrlo opširno istraživani, sigurni za korištenje i dokazano djeluju na performanse. Kreatin je jedan od tih suplemenata.

Kreatin je molekul koje telo samo proizvodi, ali može se naći i u hrani, uglavnom u mesu, jajima i ribi. Sportisti ga koriste za povećanje snage, mišićne mase i povećanje kapaciteta vežbanja visokim intenzitetom.

Glavna uloga kreatina u telu je skladištenje visoko energetskih grupa fosfata u obliku fosfokreatina. Tokom razdoblja stresa, fosfokreatin oslobađa energiju za pomoć staničnoj funkciji. To je ono što uzrokuje porast snage nakon uzimanja kreatin suplementa, ali isto tako pomaže i mozgu, kostima, mišićima i jetri.

Nuspojave uzimanja kreatina uključuju grčeve u stomaku, što se može desiti ako se ne pije dovoljno vode, i proliv, ako se uzme previše kreatina odjednom.

Kreatin se može uzimati kroz protokol punjenja, iako za to nema potrebe. 5gr dnevno je bolja opcija i ne morate raditi nikakve cikluse onda, već ga uzimati stalno. Puno je različitih oblika kreatina na tržištu, ali kreatin monohidrat je najjeftiniji i najučinkovitiji. Zato ne trošite novac na neke “čudesne” oblike kreatina, sve što trebate je mikronizovani(radi boljeg otapanja) kreatin monohidrat. Pazite samo da ima oznaku “Creapure” što garantuje najčistiji oblik kreatina. Taj kreatin je patentiran od strane Alzchema iz Trostberga i mozete ga naći kod kompanije Xplode Nutrition jer su oni generalni distributeri Creapure-a za Srbiju.

Iako kreatin deluje za većinu, kao i sa svim suplementima, uvek ima iznimaka. S druge strane, uveren sam da za vegetarijance i vegane deluje još bolje pošto oni ne jedu meso.

Uz kreatin se, kao i uz svaki drugi suplement, veže puno mitova i neistina pa smo se potrudili unapred odgovoriti na najčešća pitanja.

1. Da li je kreatin steroid?

Ne, nije i nema nikakve veze sa steroidima.

2. Da li se kreatin mora uzimati na cikluse?

Ne, možete ga uzimati tokom cele godine.

3. Da li kofein utiče na učinkovitost kreatina?

Ne.

4. Šta će se desiti ako prestanem uzimati kreatin?

Istraživanja su pokazala da se ne gubi snaga ni mišićna masa značajno.

5. Mogu li imati problema sa bubrezima ako uzimam kreatin?

Ako imate zdrave bubrege, ne. Ako imate problema s bubrezima, isto bi trebalo biti u redu, ali za svaki slučaj proverite sa svojim lekarom.

6. Kada je najbolje uzimati kreatin?

Bilo koje vreme dana je ok ako ga uzimate svakodnevno. Odaberite varijantu koja vam najviše paše. Mnogi ga uzimaju nakon treninga…

7. Koji je najbolji oblik kreatina?

Kreatin monohidrat (i to Creapure), nijedan drugi oblik nije dokazan da daje bolje rezultate.

8. Da li se kreatin otapa u običnoj vodi samo ili?

Može, al bolje ga je pomiješati sa voćnim sokom ili brzim ugljenim hidratima.

9. Koja je preporučena doza?

Za većinu je 5gr dnevno sve što je potrebno.

10. Treba li uzimati kreatin u dane kada se ne trenira?

Možete, a i ne morate.

Tags: kreatin, suplementi, Bench Press, aminokiseline
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.