Koji tip treninga izabrati?

Koji tip treninga izabrati?

Dizanje manjih težina u većem broju ponavljanja uticaće na vaše mišiće gotovo isto kao i vežbanje sa većim težinama sa manjim brojem ponavljanja.

Od težina opterećenja koje dižete zavisi koje tipove mišića ćete aktivirati, odnosno da li ćete više izgraditi izdržljivu ili eksplozivnu snagu.

Podizanjem većih težina takođe se više luče hormoni koji povećavaju mišićni rast i topljenje masnih naslaga.


Whey Powder 500 gr

Whey Powder

Whey Powder se kao dodatak ishrani preporučuje svima a naročito deci, rekonvalescentima, starijim osobama, trudnicama i dojiljama. Surutkini proteini su posebno korisni u ishrani sportista jer omogućavaju brz oporavak nakon treninga i povećanje mišićne mase.

S obzirom na nisku kalorijsku vrednost mogu je koristiti i osobe na redukcionim dijetama čime se sprečava deficit hranljivih sastojaka.

Whey Powder


MIŠIĆNA VLAKNA

Vaši mišići su sastavljeni od dva tipa vlakana; brzotrzajuća i sporotrzajuća. Svi mišići u našem telu imaju oba tipa, a vrsta vlakana koja se aktivira zavisi od nivoa napora i opterećenja kojim radite.

Podizanje tegova koji su toliko teški da ne možete da kompletirate 10 ponavljanja aktiviraju brzotrzajuća mišićna vlakna za eksplozivnu snagu.

Manje težine sa kojima možete odraditi 20 ponavljanja sa druge strane utiču na sporotrzajuća vlakna koja razvijaju mišićnu izdržljivost.


MIŠIĆNA MASA

Ako vam je cilj da povećate obim svojih mišića, onda je princip treninga sa velikim težinama i nekoliko eksplozivnih ponavljanja ono što vam treba. Na taj način biće oslobođeno više hormona rasta što će stimulisati brži mišićni rast.

Eksplozivna snaga koja se stiče uz ovakav način vežbanja neophodna je za sportove u kojima ima dosta skokova, sprinteva i drugih brzih pokreta.

Mišićna izdržljivost koja se stiče većim brojem ponavljanja sa manjim težinama pomaže kod dužih kardio aktivnosti kao što je trčanje na duže staze i biciklizam.


TOPLJENJE MASTI

Vežbanje sa velikim težinama troši više masti nego ono sa manjim težinama. I što su težine veće i više kalorija ćete potrošiti a uz to trošićete masti i nakon završetka treninga.

Brzotrzajuća vlakna troše masne naslage za energiju zato što su našem telu brže dostupnija od kiseonika. Kao rezultat dolazi do većeg lučenja hormona koji troše masti i do čak osam sati nakon treninga.

Kod drugog tipa treninga taj vremenski rok je ograničen na jedan sat nakon fizičke aktivnosti.


METABOLIZAM

Radeći sa velikim težinama i manjim pauzama između serija izgradićete velike i snažne mišiće. Što veću mišićnu masu imate, to će vaš metabolizam biti brži. Trošićete više masti čak i kad ne trenirate jer se mišići sporije razlažu od masti.


ZDRAVLJE I SIGURNOST

Velike težine grade veću gustinu mišića nego treninzi sa manjim težinama. Vremenom ljudi gube na gustini kostiju, a upravo je dobro stanje kostiju presudno za izbegavanje ozbiljnijih problema kao što je osteoporoza.

Najsigurniji način da dižete veće težine je kroz korištenje trening mašina, tako da izbegnete veliko opterećenje na ramena i ruke.

 

Tags: mišićna masa, metabolizam, topljenje masti, mišićna vlakna
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.