Koliko šećera se nalazi u Vašim omiljenim pićima i namirnicama?

Koliko šećera se nalazi u Vašim omiljenim pićima i namirnicama?

Najveći problem ishrane mnogih jeste prevelika konzumacija šećera koji se nalazi u veliim količinama u našim omiljenim pićima i namirnicama.

Preveliki unos šećera dovodi do mnogobrojnih problema, a najveći je, naravno, dijabetes koji može ozbiljno ugroziti život.

Zato je vrlo važno da vodite računa o vašem dnevnom unosu šećera i da se trudite da ne preterujete, jer je to jedini način da ostanete zdravi.

Doktori kažu da je normalan unos šećera na dnevnom nivou oko 30g, međutim, prvo morate shvatiti koliko je zapravo 30g šećera.

Kada se kaže „30 grama“ to ne deluje kao velika količina šećera, međutim, kada vam kažemo da u jednoj kašikici stane 5g šećera, tada imate bolju predstavu o kolikoj količini se radi.


Whey protein 2kg + BCAA Glutemine 500gr

VOLUME PACK
Xplode Volume paket za povećanje volumena mišića.

100 % Whey protein 2 kg  +  BCAA Glutamine 500 gr

100% Whey protein iz surutke spada u proteine sa vrlo visokom biološkom vrednošću, a to znači da se brzo apsorbuje. Zato, za razliku od sporije apsorbujućih proteina, iz mleka i jaja, on treba da se uzima u manjoj količini, u kraćem periodu pre i posle treninga, a u kombinaciji sa proteinima iz mleka ili jaja može da pokrije potrebe za proteinima tokom celog dana.

BCAA + GLUTAMINE je idealno rešenje za ljude koji žele da povećaju mišićnu masu i snagu bez povećanja masnog tkiva. Ovaj preparat pomaže u sagorevanju masti, povećava kondiciju, snagu i izdržljivost, pomaže rastu čiste mišićne mase i ubrzava metabolizam.

PORUČI


Šećer predstavlja generalizovano ime za sve slatke i rastvorne ugljene hidrate.

Poštoje različite vrste šećera koji se dobijaju iz drugačijih izvora. Pa tako razlikujemo jednostavne šećere (monsaharide) u koje spadaju glukosa, fruktoza i laktoza, i šećere dužih lanaca koji se nazivaju oligosaharidima.

U ishrani su najviše zastupljeni stoni ili granularni šećeri (saharoza, disaharaid).


Šećer u Coca Coli

Jedna limenka koka kole (330 ml) u sebi sadrži 35 g šečera, odnosno 7 kašika šećera, što je dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe za šećerom.

Ako pored toga jedete i jaku hranu, slatkiše i grickalice, onda će vaš dnevni unos šećera biti mnogo veliki i samim tim ćete biti pod većim rizikom da obolite od dijabetesa.

Vrlo je važno da tokom dana računate koliko ste šećera uneli. Čitajte deklaracije hrane koju jedete i pića koja pijete i tako ćete najbolje imati uvid koliko šećera unosite.

Pogledajte koliko šećera ima u nekima, nama svima poznatim namirnicama i izračunajte koliko ste samo danas bliže dijabetesu.

 

Tags: šećer, dijabetes
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.