Manjak sna smanjuje nivo testosterona

Ako ste ljubitelj noćnih zabava i druženja do sitnih sati, a istovremeno redovno vežbate, ova informacija vam se sasvim sigurno neće svideti jer je ogromna mogućnost da je nivo vašeg testosterona u mnogome snižen!

Rezultati istraživanja Američke asocijacije medicinara jasno dokazuju da loš san direktno utiče na drastično smanjenje nivoa testosterona, koji je glavni muški hormon  odgovoran za snagu i razvoj mišića.

S druge strane san je jedna od najbitnijih stvari za ljudsko zdravlje koja u životu prosečnog čoveka zauzme oko 40 posto vremena. To je proces od vitalne važnosti za odmaranje i regeneraciju tela i uma, a pomenuto naučno istraživanje je jasno dokazalo povezanost sna i nivoa ovog više nego važnog hormona u ljudskom telu.

Manjak sna tako na lučenje testosterona deluje kao i samo dodavanje 10 ili 15 godina života, a poznato je da se nivo ovog hormona od puberteta svake godine smanjuje za po 1 do 2 posto. Dakle, skraćivanje sna je u tom slučaju jako loša ideja.

"Kako istraživanja napreduju, tako dužina i kvalitet sna sve više dokazuju svoj loš uticaj na lučenje hormona. Otkrili smo da muškarci koji spavaju pet sati i kraće tokom noći minimalno tokom jedne sedmice imaju značajno niži nivo testosterona od onih koji su prespavali celu noć", ističe vođa istraživačkog tima dr. Van Cauter.

Da bi lučenje testosterona vratili na normalan nivo, potrebno je noću spavati od 8 do 9 sati i držati se zdrave ishrane. 

Tags: tribulus, Xplode Nutrition, xplode team, zdravlje, bodibilding, trening, motivacija, protein, kreatin, montenegro, zdrava hrana
Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.