Manje ili više ponavljanja za izgradnju mišića?

Vežbači obično veruju da se serijama sa manjim brojem ponavljanja posebno povećava snaga, a da se kroz serije sa nešto većim brojem ponavljanja grade mišići. Međutim, postoje brojna naučna istraživanja koja su pokazala da nije ništa tako crno i belo kako se misli.

Naučno istraživanje broj 1
Naučna studija provedena na CUNY Lehman koledžu uporedila je dve grupe mladih muškaraca, u kojoj je prva izvodila 3 serije vježbi sa po 10 ponavljanja, dok je druga izvodila 7 serija vježbi sa po 3 serije.

Nakon 8 sedmica, istraživanje je pokazalo da su obje grupe napravile isti napredak, povećavajući veličinu mišića, ali sa jednom razlikom - powerlifterski tip treninga je na grupu ispitanika delovao tako da su značajnije povećali snagu.Naučno istraživanje broj 2
Drugo istraživanje u kojem je učešće uzelo 18 momaka iskusnih u vežbanju s tegovima, uporedilo kako se vežbanje sa različitim opsegom ponavljanja djeluje direktno na efekat hipertrofije. Jedna grupa je izvodila serije sa po 25-35 ponavljanja, dok se druga držala serija sa po klasičnih 8 do 12 ponavljanja.

Obje grupe su postigle vidljiv stepen mišićne hipertrofije, ali je grupa vežbača koji su izvodili serije od 8 do 12 ponavljanja postala dosta superiornija u pogledu snage.


Zašto bežati od dvostrukog efekta?
Kao zaključak na pitanje da li izvoditi manje ili veće brojeve ponavljanja u serijama ukoliko se žele izgraditi mišići, nameće se odgovor da je faktički svejedno, sve dok se kvalitetno izvode i serije sa više, kao i sa manje ponavljanja.

Međutim, isto tako se samo nameće pitanje zašto izbegavati efekat povećanja snage kroz izvođenje kraći serija sa većim kilažama, ako će mišići jednako napredovati i tako u obimu. Baš zbog otvaranja novih mogućnosti sa znatno povećanom snagom, odogovr na pitanje iz naslova je da ipak manje ponavljanja sa većim težinama predstavlja bolju opciju.

Tags: fitness, teretana, gym, proteini, Xplode Nutrition, xplode team, suplementi, Xplode Classic, creatin, whey protein, 100% whey protein, casein, no reactor, beast pump, protein pancake
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.