MIŠIĆI ZADNJICE I NOGU

Na zadnjici i nogama nalaze se najveće mišićne grupe ljudskog tela. Ti mišići nose vas kud god da krenete. Jaki mišići donjeg dela tela preduslov su za samostalan život u poodmakloj dobi. Čovek mora sam da ustane sa stolice, podigne se s poda, popne uza stepenice, izađe iz auta i ode u toalet – to je ključno za samostalan život. Stoga mišići donjeg dela tela zavređuju mnogo pažnje . Ako im se valjano  posvetite u vežbama snage, vodiće vas još dalje i duže. Upoznaćemo vas s terminima kao što su gluteus maximus i prednja loža, a objasnićemo vam  i koji je najbolji  način da ojačate  i povećate ove mišiće i ostale mišiće donjeg dela tela.

UPOZNAVANJE S MIŠIĆIMA ZADNJICE I NOGU

U donjem delu tela nalaze se razni mišići. Svaki mišić ima posebnu namenu, a u sadejstvu sa ostalim mišićima donjeg dela tela pomaže vam da se krećete. Evo naziva i kratkog opisa mišića koji se nalaze ispod struka:

 1. Veliki sedalni mišić (m. gluteus maximus): Veliki sedalni mišić je tata svim mišićima u telu i prekriva celu zadnjicu – obe polovine. Kad sedite, ovaj mišić ispravlja noge iz kukova i gurne vas napred kad hodate ili trčite.
 2. Pregibači kuka (fleksori): Mišići koji se nalaze naspram velikog sedalnog mišića, na prednjoj strani kukova. Mišići pregibači kuka pomažu da visoko podignete nogu, pa možete da marširate na vojnoj paradi ili da stanete na prečku merdevine. Pregibačima kuka ne morate posvetiti mnogo vremena, jer su mnogim ljudima ti mišići relativno jači od velikog sedalnog mišića. 
  Kad postanu neproporcionalno jači i čvršći od drugih mišića , pregibači kuka guraju karlicu napred i preterano savijaju kukove i donji deo kičme. Nejednako rasporežena snaga može da uzrokuje loše držanje tela i bolove u donjem delu leđa. Ne zaboravite da je ravnomeran razvoj mišića podjednako važan kao i jaki mišići.
 3. Odvojnici buta (abduktori): To su bokovi, tj. Spoljašne strane butina. Odvojnici pomeraju noge od tela, kao kad se odgurnete na klizanju. Glavni mišić kuka je srednji sedalni mišić (m. gluteus medius).
 4. Privodioci buta (aduktori): Pružaju se duž unutrašnje strane gornjeg dela noge ili unutrašnje strane butuine. Povlače nogu ka središtu tela. Ako ste ambiciozni, zahvaljujući njima prošišaćete jednom nogom ispred druge, kao kad šutnete fudbalsku loptu u stranu.
 5. Četvoroglavi mišić buta ili prednja loža (m. quadriceps femoris): Nalazi se na prednjem delu butina. Četiri mišića kvadricepsa imaju istu namenu: da isprave nogu u kolenu.
 6.  Mišići buta ili zadnja loža: Ovi mišići se nalaze neposredno iza butne kosti. Savijaju nogu u kolenu, primiču petu zadnjici i pomažu da veliki sedalni mišić radi svoj posao.
 7.  Dvoglavi mišić lista (m. gastrocnemius): Mišić u obliku romba. Omogućava vam da se popnete na prste kako biste provirili u komšijsko dvorište. Bacite pogled na listove profesionalnog bicikliste i videćete kako taj mišić izgleda.
 8.  Listoliki mišić (m. soleus): Nalazi se neposredno ispod dvoglavog lisnog mišića i pomaže mu kad su vam noge savijene u kolenu, a treba da podignete pete, na primer kada sedite u bioskopu i shvatite da ste upravo nagazili na žvaku.
 9.  Prednji golenjačni mišić (m. tibialis anterior): Partner mišićima listova je golenjačni mišić koji pokriva prednju stranu donjeg dela noge. Kad god uz muziku poskakujete nogom, zahvalite ovom mišiću što vam omogućava taj pokret.
Tags: mišići
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.