Najveća bodybuilding tajna koju većina preskače

Izgradnja mišićne mase je osnovni deo procesa stvaranja impresivne estetski uređene figure ljudskog organizma. Zbog toga, do detalja je istraženo funkcionisanje tog procesa, iz kog se jasno moglo zaključiti da je kombinacija vežbi sa progresivnim opterećenjem i usklađena ishrana bogata proteinima, kombinacija koja daje rezultate.

Ipak, iako sve deluje tako jednostavno, većina ljudi se i dalje muči sa nabacivanjem novih par centimetara mišića, pa čak ni more dostupnih informacija i saveta nisu baš previše od pomoći.

Postavlja se pitanje u čemu je problem, da li u nedovoljnoj žestini treninga ili u pitanjima ishrane? Neverovatna je činjenica da dobrom dijelu vežbača nijedan od ova dva faktora ne stvara toliki problem kao što je to nedovoljno lučenje hormona zaduženih za izgradnju novih mišićnih vlakana.

Da bi se pojačalo lučenje testosterona i hormona rasta u organizmu, potrebno je telo izložiti naporima dizanja velikih kilaža, i to sa radom što je moguće više mišića istovremeno.

Kako se to postiže?

Naravno, izvođenjem složenih vežbi, ali posebno sa vežbanjem najvećih grupa mišića među kojima se prije svih ističu mišići nogu.

Baš zbog toga je paradoksalno to što uopšte nije redak slučaj to da se vežbači potpuno fokusiraju na vežbanje mišićnih grupe gornjeg dela tela, dok donju polovinu delimično ili potpuno zapostavljaju.

Trening nogu treba biti najdraži, ne najmrži

Zbog naučnog zaključka da efekti nastali nakon jakog treninga nogu imaju odražaj i na prsa, bicepse, tricepse, i sve ostale mišiće, jednostavno se može reći da se vežbanjem samih nogu izaziva rast svih drugih, pa i gornjih grupa mišića, što svi i žele.

Osnova treninga nogu bi trebali biti čučnjevi, nožna presa, a nezaobilazno je i mrtvo dizanje s kojim se pogađa zadnja loža, iako se u suštini radi o vežbi koja primarno pogađa donja leđa. Ono što treba zapamtiti kada je reč o "danu nogu" je to da se ovaj trening mora završiti sa potpunom iscrpljenošću, a zbog toga ga slabi i mrze!

Vrhunac lučenja hormona se događa već sledećeg dana, pa ga znalci koriste za tempiranje treninga mišićnih partija koje im zaostaju ili koje žele najkvalitetnije razviti.

 

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.