Postanite ranoranioc uz deset ključnih koraka

U savršenom svetu svi bi bili jutarnji ljudi - ranoranioci, koji se rano ujutro sami bude potpuno smireni i sveži, i spremni za radni dan. Ali ovo nije savršen svet i osobe koje su u mogućnosti na ovakav način započeti dan prava su retkost.

Rano ustajanje nosi brojne prednosti, od veće produktivnosti, manjeg nivoa stresa pa sve do ukupno boljeg zdravlja. Zbog svega toga, ne bi bilo loše kada bi barem pokušali promeniti stil svog života, toliko da počnemo više koristiti sunčevu svetlost i noć predviđenu za san.

1. Naspavajte se dovoljno

Prvi savet, objektivno i najproblematičniji jer se svima nama teško odreći onih par kasnih sati pred odlazak na spavanje. Jednostavno, ako želimo ustati u 6 ili 7 sati i to optimalno naspavani, tada moramo biti u krevetu već u 11 ili najdalje 12 sati naveče.

2. Spavaća soba bez ekrana

TV, kompjuter, pa čak i tableti i mobilni telefoni praktično uništavaju naš san i pomiču vrijeme odlaska na spavanje barem za pola sata ili sat. Dodatni je problem to što ovakav vid "odmora" na naš mozak deluje više kao umor i opterećenje.

3. Odspavajte kada ste umorni

Planirano i uobičajeno vreme spavanja ne mora biti ispoštovano baš uvek, a posebno ne kada ste jako umorni. Poslušajte signale koje vam šalje vaše telo.

4. Stvorite svoju noćnu rutinu i okruženje

Tuširanje, čitanje knjiga, čaj za opuštanje 30-45 minuta pred spavanje... sve su to rutine koje pomažu opuštanju i postizanju boljeg kvaliteta sna. Okruženje je takođe jako važno, a čistoća i udobnost su nešto što vam posebno treba.

5. Prestanite odlagati alarm

Ako se budite kao opijeni, čak iako ste jako dugo spavali, to je zbog poremećenog tzv. REM kruga. Najdublji san traje između 70 i 90 minuta kada i sanjamo, a kada se probudimo pa ponovo nastavimo, tako ponovo započne i ovaj proces koji nakon par minuta ponovo biva presečen i tek tada primoramo sami sebe na ustajanje.

6. Pokrenite se što je moguće prije

Spavaća soba je mjesto za smiraj i relaksaciju, pa stoga treba što je moguće pre pobjeći iz takvog okruženja kako ne bi nastavili u opuštenoj atmosferi funkcionisati jer onda nam i celi dan počinje na način da se osećamo usporeno i opijeno.

7. Ustanite svaki dan u isto vreme

Kada se razvije rutina, ubrzo ćete primetiti da vam alarm više nije ni potreban. Osećaj koji osjećamo par minuta pre aktivacije alarma je u stvari naš unutrašnji alarm, koji telo već priprema za nadolazeće potpuno buđenje.

8. Trenirajte ujutro

Možda zvuči problematično, ali najefikasniji treninzi koji celi dan okreću na bolje su upravo jutarnji treninzi. Jednostavno, pokušajte i sami ćete uveriti koliko beneficija nosi ovakva rutina i koliko prednosti imaju u ovo vreme aktivne osobe u odnosu na ostatak svijeta.

9. Izložite se prirodnom svetlu

Upravo korištenje prirodnog ciklusa dana i noći pruža vam mogućnost da bolje iskoristite svjetlost i napunite svoje zalihe vitamina D. Čak i kada nije lijepo i sunčano vreme, 15-minutni boravak na svežem zraku učinit će svoje.

10. Uvijek ostavite nešto čemu ćete se radovati

Izlazak sa prijateljima ili partnerom, odlazak na novo mesto za ručak, probavanje novih vežbi u teretani, sve su to male stvari koje mogu biti dovoljne da se osećamo dovoljno uzbuđeno da nam posluže kao dodatna motivacija da iskočimo iz kreveta. Jednostavno, ne treba čekati petak da poraste uzbuđenost pred vikend.

Kada jednom stvorite rutinu ranog jutarnjeg buđenja, vrijeme za koje ste se izborili na taj način samo je vaše, pa ga iskoristite na najbolji mogući način jer ste svakako u prednosti nad ostalima. Ako trenirate, bit ćete u prednosti nad onima koji još spavaju a koji kasnije neće imati vremena za to. Ako čitate određenu materiju, imat ćete dovoljno vremena da se znanjem izdignete iznad onih koji još spavaju i slično.

Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.