Pravila za izgradnju mišićne mase

Ako ste već krenuli tim putem i želite izgraditi kvalitetnu mišićnu masu, onda ste sigurno čuli različita mišljenja i stručne savete koji vas samo još više zbunjuju. Koje vježbe da radite u teretani, koliko često da trenirate, šta da jedete, i sva druga slična pitanja. Tu smo da istaknemo najvažnije principe koje trebate primenjivati za brzo i efikasno napredovnje i da dobijete kvalitetnu mišićnu masu.

1. Dižite teško!

Najbolje je da glavne vežbe praktikujete za mišićne grupe  da se rade po pet setova od po 6 do 8 ponavljanja. Ovaj koncept pruža sjajne rezultate na dva polja, snaga i hipertrofija. Maksimalna ponavljanja zahtjevaju ozbiljnu težinu na šipki, što je neophodno za adekvatnu aktivaciju motornih jedinica, a sa tim se dobija snaga i mišićna masa.

2. Redovan kardio trening

Svako ko je posvećen telesnom izgledu i izgradnji mišića zna važnost kardio treninga za umanjenje neželjenih masnih naslaga koje se skrivaju ispod izraženih mišića. Džogiranje od 40 minuta koji savetuju bodybuilderi možda i nije najbolje rešenje. Kratki intervali visokog inteziteta su bolji za sagorevanje kalorija i jačanje mišićne mase. Praktikujte seriju trčanja sa maksimalnim intezitetom koji se umanjuje trčanjem. Znači, pola minuta jakog šprinta, pa minut laganog trčanja i tako u krug.

3. Menjajte varijable treninga

Jedinstven i pravi način neprekidno da napredujete u dobijanju mišićne mase je kontinuirano povećanje težine ili broja ponavljanja u serijama. Jako je bitno da s vremena na vrijeme se menja i dio vežbi sa ciljem da se organizam ne adaptira na rutinu, što bi jako otežalo i usporilo napredak.

4. Unos proteina

Više obroka koje unosite trebaju sadržati solidnu količinu proteina od nemasnih izvora kao što je piletina ili riba. Cilj je da se unese oko 2 grama proteina na kilogram telesne mase dnevno, podrazumjeva se ako redovno vežbate.

5. Odaberite prave vježbe

Za glavni dio treninga birajte vežbe koje su jako izazovne i teške, ali nikako izolacijske vežbe na spravama. Čučnjevi, mrtvo dizanje, bench pres, vratilo, stojeći potisak sa ramena itd. ... ovakve vežbe angažuju više mišićnih grupa, razvijaju opstu snagu i dovode do jačanja samog organizma.

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.