PREDNOSTI JUTARNJEG TRENINGA

Česte su rasprave o dodatnim vrednostima kardio treninga koji se radi ujutro. Mada mnogi često osporavaju prednosti jutarnjeg kardio treninga, nekoliko činjenica se ne može zaobići, ali da bi se shvatile prednosti, prvo moramo shvatiti kako funkcioniše naše telo.

Kada unosite hranu, telo je pretvara u materije koje održavaju život. Protein gradi tkiva, masti i ugljene hidrati se ili sagorevaju da bi se dobila energija ili če čuvaju u obliku masnog tkiva

Uz pomoć glikogena i kiseonika u ćelijama, telo stvara energiju. Glikogen se dobija u telu iz glukoze, a ona iz ugljenih hidrata koje unosimo u hrani.

Želimo li sagoreti masno tkivo, telo ga mora izvući iz zaliha kako bi ga mišići sagoreli. Telu će biti lakše ukoliko mu stvorimo idealne uslove za ovaj posao.

Znači, kardio trening treba biti prva stvar koju radite nakon buđenja, na prazan stomak zato što onda dolazi nakon više sati posta u kojem je telo sagorelo većinu glikogena koji se nalazio u mišićima. Ne unoseći nove ugljene hidrate pre treninga ne dajete telu novu zalihu glukoze iz koje će dobiti novi glikogen i time inicirate korištenje zaliha energije sačuvane u obliku telesne masti.

Nakon toga, kada počnete sa kardio treningom, brzo ćete sagoreti svu preostalu glukozu. Šta telu preostaje, osim da izvuče mast i stvori energiju koju treningom zahtevate?

I ne samo to. Kod kardio treninga postoji i takozvani “afterburn” efekat. Jutrnji kardio trening uzdiže vaš metabolizam, pa ćete nastaviti sagorevati masti i nakon treninga. Ako trenirate naveče, metabolizam opada čim zaspite i ovaj efekat izostaje.

Postoji i treća prednost jutarnjeg treninga, ali o njoj ne treba govoriti onima koji su samo jednom probali. Jutarnji kardiovaskularni trening sa sobom donosi i sjajan osjećaj ispunjenja koji će vas pratiti tokom dana. Vežba postaje ugodno iskustvo, a što je izazovnija i što je visočiji cilj sebi postavite, to ćete biti zadovoljniji tokom dana kada ga ispunite.

Evo i nekoliko uputstava koja će vam pomoći da vaš jutarnjiu kardiovaskularni trening bude što efikasniji:

- Najefikasnije je raditi kardio na prazan stomak.

- Pijte dosta vode. Voda će vam pomoći da topite masnoće brže.

- Popijte piće sa kofeinom pre nego što počnete. Kofein će vam dati dodatni poticaj, a i on pomaže u bržem topljenju masti. To može biti i zeleni čaj.

- Duži trening je bolji. Bolje je brzo hodati 40 minuta nego trčati 20. Postoje dva razloga za ovo: telu ostavljate više vremena da razgradi preostali glikogen, a ukoliko imate višak kilograma manje opterećenje ćete staviti na svoje zglobove.

- Na kraju, ODMAH nakon jutarnjeg kardiovaskularnog treninga pojedite kruti obrok bogat ugljikohidratima i proteinima kako biste vratili nivo šećera u krvi na normalu i počeli proces oporavka od treninga.

Da zaključimo: glavni cilj jutarnjeg kardio treninga jeste da pokrenete svoj metabolizam odmah na početku dana. NIJE bitno koliko ćete kalorija potrošiti tokom ovog kardio treninga. Bitan je uticaj treninga na metabolizam koji će obaviti ostatak posla tokom dana. Trenirajte pametno bar onoliko koliko trenirate jako i dobićete sjane rezultate!

I da ne bi bilo zabune. Ukoliko vas obaveze sprečavaju da radite kardio trening ujutro, radite ga u vreme kada možete, jer svaka kardio aktivnost u bilo koje vreme dana je bolja nego da je nikako ne upražnjavate.

Tags: kardio treningSportisti: Marisela Grandić
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.