Razlika između esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina

Razlika između esencijalnih i neesencijalnih kiselina

Esencijalne aminokiseline se ne mogu proizvesti u našem telu i zato je vrlo bitno osigurati ih iz proteinske hrane i povrća.

Postoji 9 esencijalnih aminokiselina: histidin, izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i triptofan.

Neesencijalne aminokiseline naše telo može proizvesti iz vitamina i drugih aminokiselina.

Naziv neesencijalne može se vrlo lako krivo shvatiti budući da su sve aminokiseline važne, a neke od njih, kao primer glutamin, postaju u nekim trenucima vrlo bitne (prilikom bolesti za jačanje imuniteta).

Postoji 13 neesencijalnih aminokiselina, a to su: alanin, arginin, aspartična kiselina, cisten, cistin, glutamična kiselina, glutamin, glicin, hidroksiprolin, prolin, serin i tirozin.

BCAA (The essential branched chain amino acids) imaju posebnu važnost kod sportista jer su metabolizovane u mišiću, a ne jetri.  Mišićno je tkivo uveliko satkano od BCAA koje koristi za proizvodnju energije i sintezu proteina. Uključene su takođe u metabolizam neurotransmitera i hemijske procese u mozgu koji utiču na raspoloženje i mentalne funkcije. Jednostavnim rečnikom rečeno: nakon konzumiranja i rastavljanja proteina na individualne aminokiseline, BCAA aminokiseline mogu biti upotrebljene ili za izgradnju novih proteina ili kao gorivo za dodatnu energiju.

Tags: arginin, aminokiseline, izoleucin
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.