Saveti kako poboljšati vezu mišića i uma

Samo po sebi dizanje težina i izvođenje vežbi s opterećenjima može biti jako efikasno za razvoj mišića, ali kada se aktivira veza uma i željenog mišića prilikom izvođenja vežbi, efikasnost skače na potpuno drugi nivo, a beneficije postaju sve veće.

Posebno se to odnosi na trening mišića leđa koje je generalno veoma teško pogađati na željeni način, stoga je potreban poseban nivo koncentracije prilikom, na prvi pogled, jednostavnog vežbanja na lat mašini, vratilu itd. Ova četiri trika dokazano pomažu jačanju veze uma i mišića.

Lažni hvat

Jednostavan način koji predstavlja veliku pomoć kod povezivanja uma sa mišićima, može biti tzv. "lažni hvat", odnosno držanje šipke bez učešća palca, tako da se stvara osećaj poput onog kada je telo zakačeno za šipku na kojoj visi. Zanimljivo je koliko ova mala promena deluje na deaktiviranje bicepsa i aktiviranje samih mišića leđa, čije pogađanje i jeste cilj.

Postavljanje ogledala (tako da se vide leđa)

Ovaj način snažnog povezivanja uma i mišića prilikom vežbanja leđa nije uvek izvodiv, ali svakako spada među najefikasnije. Kada je vežbač u prilici da jasno vidi kako izgleda aktivnost njegovih mišića, tada se i sam mozak posebno posvećuje izoštravanju osjećaja u svakom od njih, pa se teret povlači upravo onim željenim delom. To i jeste glavna namena ogledala u teretani.

Partnerov dodir

U slučaju kada se pokušavaju pogoditi, na primer, latissimusi, ili srednji dio leđa, jedan od odličnih načina pronalaska pravog pokreta je priprema uz pomoć trening partnera. Na početku izvođenja vežbe, on jednostavnim dodirom ciljane mišićne partije može proveriti da li postoji kontrakcija i tek kada se aktivira željeni dio, tada pravi posao može krenuti.

Smanjenje opterećenja

Bez ikakve sumnje, ono što najviše sputava konekciju uma i mišića je preveliko opterećenje. Posebno se to odnosi na vežbe za mišiće leđa, koje se moraju izvoditi sa idealnim opterećenjem, ni premalim koje sputava napredak, a ni prevelikim jer se tada zahtjeva aktivacija drugih, neželjenih mišićnih partija kao ispomoć.

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.