Smršati 5 kila u nedelju dana?

Koliko stvarno možete smršati u nedelju dana (i kako što više izgubiti)

Jedno od čestih pitanja osoba koje žele što brže smršati jest: "Koliko kilograma mogu izgubiti u nedelju dana?". Odgovor na to pitanje donosi dobre i loše vesti.

Krenimo s dobrim vestima: može se izgubiti puno u nedelju dana, i do 5 kilograma.

Ekstremno mršavljenje definitivno pali, no važno je reći da se preporučuje  samo u kraćim periodima.

A koliko ćete zapravo izgubiti, to zavisi o nekoliko faktora, od kojih neke možete kontrolisati, a neke ne.

Vaša početna tačka - što ste deblji u početku to će se veći postotak izgubljene kilaže odnositi na masne naslage, a i puno ćete lakše gubiti kilažu. Ako imate samo par kila viška kojih se želite rešiti vi ćete imati teži zadatak zadržati (odnosno paziti da ne izgubite) mišićnu masu – koja je važna za ubrzavanje metabolizma.

Način vežbanja - već i ptice na granama znaju koliko je važno aerobno vežbanje (trčanje, brzo hodanje, plivanje, sportovi...). No, veoma je važan i anaerobni rad na mišićima, a upravo je ova vrsta ključna za kratkotrajno mršavljenje, a to su potvrdila i brojna istraživanja. 

Unos proteina - protein pruža esencijalne amino kiseline koje su telu potrebne za izgradnju mišića. Izbegavajte proteine i izgubit ćete na mišićnoj masi. 

Navike spavanja - nedovoljno sati sna značajno remeti pravilan način funkcionisanja tela, a to se posebno odnosi na hormone za glad i metabolizam kao što su leptin i ghrelin. 

Kako u nedelju dana izgubiti što više – plan u 2 koraka

Evo i one najavljene loše vesti s početka članka: morate jesti veoma malo kalorija.

Kako biste izgubili oko 5 kilograma u nedelju dana morate poprilično srezati unos kalorija, i to na samo 800 kalorija dnevno (od ove cifre bi verovatno svaki nutricionist sada zinuo od užasa).

No uz praćenje ovog plana ishrane i vežbanja (i muškarci i žene) zaista možete izgubiti do 5 kilograma (vode i masnih naslaga) u samo nedelju dana:

1. Nedelju dana (i SAMO NEDELJU DANA) jedite 800 kalorija na dan.

2. Vežbajte tri puta nedeljno koristeći tegove (bućice), težinu vlastitog tela (trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi...) i/ili gumene trake s otporom

I to je to. Zapravo, postoji još par dodatnih saveta:

800 kalorija je jako malo hrane za ženu, a pogotovo za muškarca. Zbog toga se preporučuje da što više kalorija koncentrirate u jedan obrok jer ćete se tako barem koliko-toliko jednom u danu osećati sitima ili barem sitiji nego da to podelite u 3 ili, još gore, 6 minijaturnih obroka.

Unos proteina mora biti visok. U stvari, većina kalorija mora doći od proteina, a nakon toga od povrća i voća, ako želite da ova brzinska dijeta bude efikasna.

Proteini će pomoći da se osećate sitijima, i, što je još puno važnije, pomoći će zadržati mišićnu masu. Zato jedite nemasne proteine i hranu s visokim postotkom vode kao što su povrće, voće i nemasne supe. Naša preporuka je da dodatno koristite i Whey protein sa Steviom, kako bi povećali unos proteina bez dodatnih kalorija. Možete piti i nezaslađenu kavu ili zeleni čaj bez šećera, koji će vam pomoći suzbiti glad.

Ponavljamo - u ovoj nedelji nemojte gubiti vreme na aerobno vežbanje i uhvatite se jačanja mišića vežbama koje koriste tegove (bućice), što težinu vlastitog tela (trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi...) ili gumene trake s otporom.

I, pre svega, držite se podalje od kuhinje kako ne biste padali u napast. Zaposlite se drugim stvarima – očistite ormare, spavajte, igrajte igrice, gledajte omiljenu seriju... Radite bilo što, što ne uključuje hranu.

Zapamtite, nemojte ovu dijetu primenjivati duže od nedelju dana!

Morate biti svesni da je ova vrsta ekstremnog mršavljenja samo privremeni plan. Rezultati ne moraju biti privremeni, no ovaj plan jest. Nemojte pokušavati ovako mršaviti na duže vreme.

Osim što ćete si zagorčati život konstantnim gladovanjem, prebrzo mršavljenje može imati ružne posledice: nutricionistički nedostaci i opuštena, viseća koža su među blažima. Nemojte zaboraviti na žučne kamence, pa čak i na potencijalno smrtonosnu srčanu aritmiju.

Zato se držite ovog plana samo kao kratkotrajnog rešenja, recimo, kada počnete stagnirati u vlastitim naporima mršavljenja kako biste ponovo pokrenuli gubitak kilograma ili ga shvatite više kao čišćenje tela, pa se nakon ove nedelje prebacite na umerenu i zdravu ishranu za mršavljenje kroz duži period.

  

Tags: dijeta, mršavljenje, skidanje kilograma
Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.