Snaga uma: 5 saveta za bolje rezultate treninga

Snaga uma jedno je od najjačih oružja u rukama bodybuildera, ali i svih drugih osoba koje jednostavno žele izgledati dobro. Zbog toga je jako važno kompletno svoje razmišljanje usmeriti ka zacrtanom cilju jer prava motivacija i pravi način skupljanja kvalitetnih ideja ostalih uspešnih vežbača sasvim su dovoljni za sjajan napredak.

Pet saveta koje ćemo vam izneti u nastavku teksta inače su izjave jako uspešnih momaka kakvi su bodybuilderi sa IFBB Pro kartom, lični treneri, profesori i vlasnici velikih fitnes centara.

Slušati i zamišljati

"Vizualizacija i verbalna motivacija u kombinaciji mogu da učine čuda za ljude koji prolaze kroz posljednji sprint intevalnog treninga ili izvode poslednja ponavljanja sa velikim opterećenjima. Što se verbalne, odnosno audio pomoći tiče, ja obično koristi ozbiljne motivacione pesme. Kod vizualizacije, kada mi je teško ja zamišljam kako bi dio koji vežbam trebalo da izgleda".

Stalno biti fokusiran na tehniku izvođenja

"Kada radim treninge powerliftinga, tehnika je najbitnija. Zato svako ponavljanje radim podeljeno u nekoliko koraka, bilo da se samo zagrevam sa šipkom ili radim seriju sa maksimalnim ponavljanjima. Na ovaj način, kada radim najteže serije nisam dekoncetrisan. Fokusrian sam na svaki korak od približavanja šipci, hvata, pozicioniranja, disanja, a zatim izvođenja samog dizanja. Uradio sam celi proces hiljadu puta pre ovoga i proces pre najtežeg dizanja ne pravi nikakvu razliku".

Konstantno držati cilj pred očima i koncentrisati se na potrebu

"U mojim najtežim serijama, fokusiram se na krajnji cilj, zašto mi je potrebno to ponavljanje? Bez obzira šta radite, da li vam je to jedno ponavljanje dovoljno da pobedite na sledećem takmičenju ili da bolje izgledate leti, koncentrišite se na potrebu!"

Pre treninga razmišljanjem "prođite" kroz sve planirane vežbe i serije i brojeve ponavljanja

"Mentalno vežbanje ili zamišljanje slika, dokazalo se da ima pozitivan uticaj na aktivnosti kao što su sviranje klavira, dakle samo zamišljanje pokreta, ne i sviranje. Istraživanja su pokazala da mentalno prolaženje pre treninga prije nego što zapravo odete u teretanu može da poveća snagu. Zaključeno je da mentalno zamišljanje povećava kortikalni izlazni signal, koji tera mišiće da se više aktiviraju, a samim tim i povećaju snagu. Tako da, ukoliko vi uspete da uradite zacrtani broj serija, pre nego što zapravo krenete da radite vežbe, veće su šanse da vaše ciljeve postignete (dakle vizualizujte uspeh prije samog početka vežbi i verujte u to)".

Pronađite idealnog trening partnera i idealne motivirajuće teme razgovora

"Volim da otkrijem temu koja motiviše moje klijente. Na primer, juče sam pričao sa jednim klijentom i dodirnuli smo se pitanja njegovog posla. On se toliko motivisao od priče o poslu da je imao jedan oda najboljih treninga do sada. Motivacija ne mora da bude vezana za teretanu ili sam trening. Možda nekome "krv proradi" zbog leta koje ga čeka ili aktuelnim vestima, šta god. Postoji mnogo načina da podignete nekome adrenalin. Nađite šta vama odgovara i ostanite pri tome. Možda ćete se iznenaditi kada saznate šta motiviše vašeg trening partnera ili vas".

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.