Sportska disciplina - dizanje kettlbella

Sportska disciplina - dizanje kettlbella

U pitanju je sport koji postaje sve popularniji kod nas. Svi smo u teretani videli kettlbell ili popularno rusko zvono (Girya), za koje baš i nismo znali čemu služi i koji smo posmatrali kao teg. Istina je da je rusko zvono teg, ali da se koristi u ozbiljnom sportu i takmičenju, kao potpuno drugačiji rekvizit.


Natural Pack

Natural pack

Sa novom razmerom BCAA 8:1:1 300 gr aminokiselina, BCAA utiče na delovanje mTOR (Mammalian Target of Rapamycin), koji je velika proteinska kineza, odgovorna za brojne ćelijske funkcije i što je najbitnije, takođe i za sintezu belančevina i rast mišića.
+
100% Whey Protein 500 gr je zdrava i hranljiva namirnica koja nastaje kao nusproizvod proizvodnje sira. Predstavlja pravu riznicu minerala. Najzastupljeniji minerali su natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, kobalt, bakar i molibden. Surutkin protein sadrži sve esencijalne aminokiseline.
+
Želite brz i jak rastmišića i mišićne snage, punoću i čvrstoću mišića? Za vas smo pripremili nešto posebno - Creatine CreaPure  500 gr.

Natural Pack - poruči odmah


Osnivač ruske girye je Valeri Fedorenko, iako je ovaj sport u matičnoj zemlji poznat već dugo vremena, Valeri se uzima za osnivača, jer ga je on tek 1990-ih godina doveo u Ameriku i ozvaničio Svetski Kettlbell Klub.

Postoje dve discipline, sa težinama kettlbella od 12, 16, 24 i 32 kg

Prva disciplina (Jerk) ili trzaj sa grudi podrazumeva da uzmete dva kettlbella sa određenom težinom i sa grudi izbacujete iznad glave.

Druga disciplina je (Snach) odnosno izbačaj sa zemlje u kojoj podižete kettlbell iznad glave i držite (clean) sekundu da bi vam se uvažilo kao da ste podigli.

U svakoj disciplini imate 10 minuta da podignete što više puta moguće, pobednik je onaj koji je imao najviše ponavljanja u ukupnom skoru.


Ovakva vrsta sporta zahteva snagu celog tela, pošto se dešava da i takmičari odustanu posle samo 5 minuta neke discipline. Tako da je snaga u nogama i ramenima, prilično bitna da biste opstali u ovom sportu.

Ruska girya je koren i osnova svih današnjih krosfit treninga.Treninzi takmičara su dugi i baziraju se na snazi i izdržljivosti kao i na mentalnoj snazi koja je ovde vrlo potrebna jer bez nje tu nemate šta da tražite.

 

Tags: Kettlebell, rusko zvono, Girya
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.