Stvaranje mentaliteta šampiona

Nekada je teško pronaći motivaciju i žar u sebi za nastavak treninga, treninga koji su žešćeg intenziteta od onih prethodnih. Motivaciju koja je neophodna za pripremu za izlazak na takmičenje i istu onu koja na kraju odlučuje o tome da li ćete slaviti ili biti poraženi.

Imate li pravi mentalitet?

Mnogo je stvari u bodybuildingu i weight liftingu na koje nije moguće uticati, od same genetike koju niko ne može sam sebi birati pa do drugih elemenata. Osim toga, ukoliko se takmičite onda dobro znate da se i na samim takmičenjima mnogo toga događa na šta jednostavno nije moguće uticati. Ako je stigao jedan poraz, pa onda i drugi, definitivno je vreme da se nešto promeni.

Da bi bili uspešni i šampioni, najvažnije je naučiti mrziti poraz, te pronaći način kako se nositi sa problemima. Da bi ih nadvladali, moramo biti pametniji od svih svojih protivnika i raditi žešće nego što oni rade. Jedino te stvari je moguće imati pod svojom kontrolom i jedino tim stvarima je moguće uticati na sopstveno telo.

Ostati fokusiran i koristiti prave savete

Jedna od najlakših stvari na svijetu je dobiti savjet. Svako u teretani, na internetu i u životu generalno ima barem neke manje savete vezane za vaš trening, dijetu i mnogo toga drugog. Mnogo toga je verovatno pogrešno i bazirano na pogrešnim medijskim tvrdnjama. Bodybuilding magazini i internet stranice su bazirane samo na to da čitaoce upute na kupovinu njihovih proizvoda i tako povećaju zaradu.

Ono što je ključ uspjeha je pravljenje sopstvenih istraživanja iz sopstvenih izvora, a da ne bude to samo verovanje slepo u ono u što se kune najveći dečko u teretani. Može potrajati nekoliko minuta, ali zato možete sačuvati hrpu novca i energije, koja bi inače bila potrošena na možda čak i godine griješenja i ponavljanja istih grešaka.

Preuzimanje kontrole nad ulaznim informacijama je prvi korak za popravljanje rutine na bolje. Možda ćete shvatiti da ste neke stvari mesecima radili pogrešno i da su vas upravo te stvari sputavale. Sada imate plan, i vrijeme je da se bacite na posao. Za rivale ćete imati ljude koji imaju bolju genetiku, tako da preostaje da trenirate žešće od njih kako bi nadoknadili zaostatke. Ako vaši protivnici rade istom žestinom kao i vi, možda ćete morati raditi čak i žešće. To znači da ne odustajete nakon samo par minuta kardio vežbi, znači dodavanje dodatne manje kilaže na ukupnu količinu tegova s kojima vežbate. Jednostavno, možda će upravo te male razlike prevagnuti da umesto četveropasirani budete treći i dobijete medalju, ili da odluči da li ćete biti u top deset ili ćete ipak ispasti.

Nikada nije "dovoljno dobro"

Ako trenirate godinama i mislite da su postignuti rezultati dovoljno dobri, teško je nastaviti po tom šablonu. Zapamtite, ljudi koji su plasirani u top tri i koji uzimaju medalje nikada neće reći da je dovoljno dobro, pa zašto bi onda vi? Pravi šampioni uvek nastoje nadmašiti sami sebe, jer i kada su najbolji, svoju formu postavljaju za zamišljenog protivnika i žele postići još bolju te tako imati konstantno osiguranu dominaciju u vrhu.

Ako vaše telo nije nije onakvo kakvo bi moglo da bude, zašto odbacujete dodatna ponavljanja u serijama? Ako radite dodatna ponavljanja, to će na sedmičnom nivou biti dodatnih pola sata treninga, a to opet znači da vam konkurencija ne mogu biti oni koji treniraju znatno manje od vas.

Tags: Xplode Nutrition, trening, teretana, suplementi, whey protein, kreatin, creattack, creamass, casein, whey stevia
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.