Sve o sklekovima

Sklekovi Xplode Nutrition

Jedan od najčešćih testova snage kod muškaraca jesu sklekovi. Ova jednostavna ali jako efektivna vežba je postala sinonim za sportski duh, kaznu i jak trening.

Teško je reći kada su i kako nastali, ali svakako su sklekovi dobili svoju afirmaciju u vojsci kao neizostavan deo fizičke aktivnosti i vaspitačke obuke. Najveća prednost sklekova je ta što vam ne treba dodatna oprema, možete ih raditi bilo gde i što je najvažnije, aktivira sve bitne mišićne grupe u vašem telu.

ANATOMIJA SKLEKOVA
Sklekovi su vežbe koje primarno angažuju mišiće grudi i tricepsa, a zatim i prednji deo mišića u ramenima i mišića između rebara. Ali za vreme sklekova veliki broj mišićnih grupa samog trupa i ruku se angažuju kao stabilizatori, omogućavajući pravilnu formu izvođenja ove vežbe. Ovo znači da su sklekovi vežbe koje jačaju i trbušne mišiće.

PRAVILNO IZVOĐENJE SKLEKOVA
Veliki broj ljudi će vam objasniti pravilan položaj ruku tokom izvođenja sklekova, i tu se uvek radi o jednom te istom položaju. Međutim, različit položaj ruku može na razne načine da angažiuje različite mišićne grupe u telu. Najvažnije je da se za vreme izvođenja sklekova ramena drže pravilno, kao i zadnjica i noge, i da se spuštate sve dok ne budete na nekoliko centimetara od poda.


Creattack - Poruči odmah

Želite brz i jak mišića i mišićne snage, punoću i čvrstoću mišića? Za vas smo pripremili nešto posebno - CREATTACK !!!

Brz, jak rast mišića i mišićne snage, za ozbiljne bodibildere koji žele ekstremne rezultate. Kreatin za profesionalce je anabolički ojačan sa tri vrste kreatina kako bi obezbedio bodibilderima maksimalno povećanje veličine i snage mišića.

Xplode Creattack predstavlja klinički dokazani anabolički kreatinski preparat koji je stvoren na naučnoj bazi kako bi omogućio bodibilderima da razviju eksplozivne mišiće i snagu.

Creattack - Poruči odmah


VRSTE SKLEKOVA

Sklekovi za grudi

Što je veća udaljenost položaja dlanova tokom izvođenja, tako se više naglašava angažovanje mišića grudi. Ako želite dodatno da otežate sklekove i ukoliko je vaš cilj gornji deo mišića grudi, podignite noge na stolicu ili na krevet.

 

Sklekovi za ruke

Nisko podupiranje će mnogo više angažovati ruke, odnosno tricepse. Sklekovi za tricepse ili kako se još zovu, dijamantski sklekovi se rade na taj način da se sa palcem i kažiprstom obe ruke formira trougao na podu.

 

Sklekovi za ramena

Različit položaj ruku i dlanova za vreme izvođenja sklekova dodatno opterećuje deltoid. Zato, okrenite dlanove na taj način da vam prsti budu ka spolja i pod uglom od 90 stepeni u odnosu na telo. Ali ako zaista želite da angažujete mišiće ramena pokušajte da radite sklekove dok "stojite" na rukama, nogama naslonjeni na zid.

 

Sklekovi za trbušne mišiće

Spiderman sklekovi otežavaju izvođenje vežbe, odvajanjem jedne noge od poda, gde se noga savija u kolenu. Ovakvi sklekovi mnogo više angažuju prednje i stranične mišiće. Menjajte noge.

 

Sklekovi za eksplozivnost

Ako želite da razvijete eksplozivnost snage na rukama koja je bitna kod sportova gde se zahteva bacanje i udaranje, najjednostavnije je da radite sklekove uz pljeskanje rukama. Za vreme podizanja tela od poda, odgurnite se jako i u vazduhu pljesnite rukama, a zatim odmah napravite novi sklek i tako sve u krug, dok god imate snage.

 

Roki sklekovi

Verujem da se svi sećate legenadrne scene iz filma Roki, gde istoimeni heroj radi naizmenične sklekove na jednoj ruci. Za ovu vežbu je potrebna snaga i iskustvo. Ako vam obični sklekovi više ne predstavljaju izazov, počnite da radite sklekove na jednoj ruci, sa raširenim nogama zbog stabilnosti. Kada ove sklekove dovoljno savladate, pokušajte da radite Roki sklekove, eksplozivno se odgurujući od poda i naizmenično menjajući ruku.

 

Sklekovi za kondiciju

Ako ste dovoljno uvežbani pa možete raditi desetine serija sklekova sa manjim pauzama, postoji još jedna vežba koja kombinuje sklekove i čučnjeve. Ovi sklekovi poboljšavaju vaše kardio sposobnosti. Od stojećeg položaja spustite se u čučanj, spustite ruke na zemlju, zabacite vaše noge unazad tako da dođete u poziciju za sklek, a zatim ga i uradite. Potom opet ustanite i ponovite sve iznova. Radite nekoliko serija od 10 do 20 ponavljanja, sa pauzama od jednog ili dva minuta.

 

Tags: sklekovi, Spiderman sklekovi, fitness, dijamantski sklekovi
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.