ŠTA JE ZAPRAVO BODYBUILDING!!!

Bodybuilding je proces maksimizacije mišićne hipertrofije (mišićnog rasta) kroz kombinaciju treninga opterećenje (treninga sa bučicama), adekvatnog kalorijskog unosa hrane i odmora (regeneracije) kao triju najvaćnijih komponenata bodybuildinga.

Osoba koja se ozbiljnije bavi tom aktivnošću naziva se Bodybuilder. Kao sport (takmičarski bodybuilding), profesionalni bodybuilderi izlažu svoja tela pred panelom sudija koji dodeljuju bodove na osnovu njihovog estetskog izgleda.

Na takmičenju je bitan sklad tela. Ocenjuje se takmičareva mišićna simetrija, vaskularitet, ton kože, poziranje, odabir muzike, ponačanje itd. Drugim rečima, bodybilding možemo opisati kao aktivnost u kojem većbač dižući tegove i treniranjem na spravama izgrađuje i preoblikuje (transformiše) svoje telo - kako bi ostvario kvalitetnu mišićnu masu, snagu i kondiciju. Mišići tako vremenom jačaju i poprimaju jedan novi - vizuelno superiorniji oblik.

Kao što je ranije spomenuto, vežbanje, odmor i ishrana tri su podjednako važna elementa u bodybuildingu. Bilo kojih od njih ništa ne znači i nije i ne može biti garancija za postizanje primerenih rezultata. Međutim, ako se ti elementi ukomponuju i realizuju na ispravan način (onako kako je dato određenim sistematskim treningom), onda su rezultati osigurani, kako je to već nebrojeno puta pokazano u praksi. Na taj način postavljeno, bodybuilding je celodnevna aktivnost koja započinje buđenjem, a završava odlaskom u krevet.

To je aktivnost u kojoj vežbač mora iskoristiti sve prednosti kardio treninga kao i trening snage, izmenjivati period mase i period definicije. Mora osmisliti detaljan plan ishrane sastavljen od pravilne kombinacije hrane, pića i suplemenata jer za razliku od powerliftinga, u bodybuildingu ishrana igra puno bitniju ulogu.

Prema tome, ozbiljnim bodybuilderima detaljno planiranje treninga, ishrane i disciplina igra ključnu ulogu. Bodybuilding je nekima doslovce način (stil) života, mnogima je pak samo prijatna rekreacija, a nekima pak služi kao nezamenjivo dopunsko vežbanje i pomoć u postizanju vrhunskih rezultata u nekim drugim sportovima.

Iako ni jedan sport ne može oblikovati telo kao bodybuilding, bodybuilding kao takav (bilo rekreativni ili profesionalni) ne smatra se sportom i većina sportista odbacuje bodybuilding kao sport. Osim bodybuildinga nijedan drugi sport nema za cilj povećanje zapremine mišića, tako da i svi oni koji se bave nekim drugim sportom primenjuju bodybuilding da bi povećali mišiće. Samo specijalizovani bodybuilding časopisi kao GYM GYM izvečtavaju o takmičenjima i pobednicima.

Izvan subkulture bodybuildinga, takmičarski bodybuilding ostaje nažalost neshvaćen kao i bodybuilderi.


Mass Pack

Mass Pack

Xplode Mass paket za brzo dobijanje mišićne mase. Iskoristite paketnu cenu za 3 vrhunska preparata iz linije Xplode Nutrition.

 

Creamass 2 kg + Taurin 300 gr + Whey Powder 500 gr

 

Mass Pack - poruči odmah


Tags: body building, bikini, fitness
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.