Tri načina kako brzo povećati svoj benč potisak

Teško da postoji muškarac koji ne bi želio biti sposoban da gurne veću kilažu sa čuvenog benča, sprave koja na neverovatan način pojačava lučenje testosterona, i to ne samo zbog činjenice da se radi o složenoj vežbi, već posebno zbog snažnog aktiviranja takmičarskog duha među "alfa mužijacima".

Kao za sve, i za to postoji niz solucija uz koje se na dosta brz način može poboljšati ova demonstracija snage, kao i sam odgovor na legendarno pitanje "koliko guraš na benču?".

1. Tehnika je osnova

Čak i nakon više godina treniranja, kod velike većine vežbača i dalje postoji veliki prostor za nadogradnju i popravljanje tehnike. Savete ne treba shvatati kao poniženje, te u svakom slučaju obavezno treba obratiti pažnju na sledeće tri stvari:

- Čvrst hvat šipke: Stiskanje šipke kao da se želi zdrobiti, u stvari je način dodatnog aktiviranja tricepsa i dodavanja značajne pomoći prilikom izbačaja tega.

- Horizontalni potisak: Držanje šipke s tegovima u pravoj liniji podlaktica, a ne iznad prsa, ili vrata, omogućava potisak u pravoj vertikalnoj liniji. Tu automatski ostaje eliminisana svaka nepotrebna potrošnja energije, te je sve usredsređeno na izbačaj šipke do krajnje tačke.

- Uvučeni laktovi: Elemenat jako važan za iznad pomenuti izbačaj u pravoj liniji je uvlačenje laktova i na taj način uvlačenje i latissimusa u proces izbačaja težine. Samim tim, logičan sled događaja je to da se povećava snaga prilikom izbačaja.

2. Jedi, jedi, i jedi još više

Jednostavno je, za podizanja je potrebna energija, a ljudi energiju dobijaju hraneći se. Veći unos proteina, ugljikohidrata i masnoća (ovisno o telesnoj masi), značit će povećanje snage na svim vežbama, pa i benč potisku, a dobra ishrana i žestoki treninzi u kombinaciji opet znače i povećanje mišićne mase.

3. Kroz nos pa kroz usta

To je ukratko opisana pravilna tehnika disanja. Upravo disanje je jedan od jako važnih delova tehnike koju koriste powerlifteri prilikom svojih impresivnih poduhvata. Tačnije, tokom ekscentričnog dela izbačaja (spuštanja šipke na prsa) zrak se udiše kroz nos, te tokom koncentrične faze (guranja šipke od sebe) zrak se izdiše kroz usta.

 

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.