VAŽNOST BCAA !!!

Kada sastavljate efikasan nutricionistički ili sportski program, ne možete, a da na listu potrebnih suplemenata ne uvrstite aminokiseline razgranatog lanca, jednog od najkorisnijih i najučinkovitijih suplemenata. Naravno, govorimo o esencijalnim aminokiselinama, leucinu, izoleucinu i valinu.

Iako su ovakvi suplementi među nama jako dugo vremena, mnogi ljudi ne znaju njihove prave učinke i ne znaju kako ih pravilno koristiti, iako su znanstvene spoznaje, kao i spoznaje među sportskom populacijom na zavidnom nivou kada se radi o ovakvom tipu dodataka ishrani.

Vrlo verojatno ste već čuli i naučili da su aminokiseline gradivni elementi proteina. Kada pojedete proteinsku hranu, ona se vari u želucu i crevima te se razgrađuje na pojedine aminokiseline kratkih i malih lanaca koje su dovoljno sitne da se mogu apsorbirati u krvotok. Ove aminokiseline imaju daleko veću ulogu u telu od same izgradnje mišićnog tkiva, a jedna od njih je i proizvodnja hemijskih spojeva koji omogućavaju pravilan rad našega mozga.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU ESENCIJALNIH I NEESENCIJALNIH AMINOKISELINA?
Esencijalne se aminokiseline ne mogu proizvesti u našem telu i zato je vrlo bitno osigurati ih iz proteinske hrane i povrća. Postoji 9 esencijalnih aminokiselina: histidin, izoleucin, leucin, valin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i triptofan. Neesencijalne aminokiseline naše telo može proizvesti iz vitamina i drugih aminokiselina.

Naziv neesencijalne može se vrlo lako krivo shvatiti budući da su sve aminokiseline važne, a neke od njih, kao npr glutamin, postaju u nekim trenucima vrlo bitne (prilikom bolesti za jačanje imuniteta). Postoji 13 neesencijalnih aminokiselina, a to su: alanin, arginin, aspartična kiselina, cisten, cistin, glutamična kiselina, glutamin, glicin, hidroksiprolin, prolin, serin i tirozin.

BCAA (The essential branched chain amino acids) imaju posebnu važnost kod sportista jer su metabolizovane u mišiću, a ne jetri. Mišićno je tkivo uveliko sastavljeno od BCAA koje koristi za proizvodnju energije i sintezu proteina. Uključene su takođe u metabolizam neurotransmitera i hemijske procese u mozgu koji utiču na raspoloženje i mentalne funkcije. Jednostavnim rečnikom rečeno: nakon konzumiranja i rastavljanja proteina na individualne aminokiseline, BCAA aminokiseline mogu biti upotrebljene ili za izgradnju novih proteina ili kao gorivo za dodatnu energiju.

Tags: BCAA, aminokiseline, izoleucin, dijeta, glutamin
Copyright © 2020, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.