VAŽNOST SNA ZA BODIBILDERE

San nije važan samo za osobe koje se bave bodybuildingom, već i za sve ljude, ali je bodybuilderima najpotrebniji, više nego ikome, jer bez dovoljno sna nije moguće izgraditi mišićnu masu, bez obzira koliko intenzivno trenirali i vežbali. Upamtite da mišići ne rastu tokom treninga, već tokom sna i odmora.

Povezanost sna i mišića

Kada spavate premalo, tj. nemate dovoljno sna, katabolički procesi caruju u vašem telu i naravno mišićna masa se gubi na prvom mestu. Sa obzirom da ne spavate dovoljno, nivo kortizola (katabolički hormon koji deluje suprotno od testosterona – anaboličkog hormona) u telu se povećava, što znači da ste stvorili pogodne uslove za taloženje masti, postajete razdražljivi i ono što je najvažnije dolazi do pada nivoa testosterona u telu, a to ne želite.

Tokom sna telo proizvodi hormon rasta (GH), čiji je „vrh“ nesposredno nakon što zaspite, ali će telo i dalje proizvoditi GH tokom sna, pa je važno da vaš san bude kontinuiran i bez prekida.

Povezanost sna i treninga

Ukoliko niste dovoljno spavali niste u mogućnosti dati maksimum na treningu, što naravno dovodi do pada u snazi, razvoju mišićne mase i generalno usporava vaš napredak. Veoma je i bitno kada ste legali na spavanje, jer ako ste legli u 3 sata ujutro, imate manje vremena za ishranu tokom dana, a ako trenirate prije podne, vrlo je moguće da će te i propustiti taj trening.

Koliko je dovoljno sna?

Naravno ovisi o godinama, životnom stilu, genetici i raznim drugim faktorima, ali generalni stav je da se radi od 7 do 9 sati sna. Ako se pitate, znači li više sna bolje rezultate, odgovor je ne, pa čak je i preporučljivo da to ne radite, jer prema nekim istraživanjima osobe koje su spavale prekomerno su imale veću stopu smrtnosti.

Tags: vaznost sna, bodybuilding, trening, motivacija, Xplode Nutrition, suplementi
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.