Važnost vode za bodybuildere

Od malih nogu dolazimo do saznanja da naš opstanak zavisi od vode. Bez hrane možemo izdržati sedmicama, ali bez vode ne duže od 48h. Iako većina ljudi koji rade vežbe sa tegovima shvata da je voda bitna za njihovo zdravlje, u suštini ne razumeju koliko veliku ulogu ona igra kada je u pitanju izgradnja mišića.

Održavati dobar nivo hidratacije svaki dan je ključni dio programa izgradnje mišića, koji se ne bi smio podceniti.

Dehidracija utiče na snagu, količinu energije, sposobnost izgradnje mišića – prema tome pijte vodu!

70% našeg tela čini voda, od toga je 83% u krvi, 22% u kostima i neverovatnih 75% u mišićnom tkivu.  U slučaju dehidracije, količina vode u svim delovima tela će se smanjiti, ako dođe to toga izgradnja mišića bit će posljednji prioritet vašeg tela, čak iako imate snagu za vežbe sa tegovima.

Takođe se smatra da je voda na drugom mestu, posle kisika kao najvažniji nutrijent za naše telo, a istraživanja su pokazala da i najmanje narušavanje ravnoteže vode u telu može ugroziti zdravlje osobe kao i njegove performanse. To znači da sa dehidtracijom od 3% verovatno da ćete imati manje energije, snage i telo neće biti u mogućnosti da ispuni zadatke potrebne za rast mišića.

Jednostavno rečeno, voda podstiče razvoj mišića. U nastavku su neke od ostalih uloga koje adekvatan unos vode ima u razvoju mišiča:

Održavanje snage -  hidratacija nas čini jačom, čak i neznatna dehidracija od 3-4 % može umanjiti vašu snagu za čak 15%.  Da bi povećali intenzitet vaših treninga i aktivirali što više mišićnih vlakana  važno je da budete snažni  prilikom svakog treninga.

Zaštita zglobova – sinovijalna tecnost u obliku lubrikanta i sastavni je dio zglobova u našem telu. I pogodite šta? Uglavnom se satoji od vode. Važno je da ste dobro hidratizirani tako da vaše telo može proizvesti sve potrebne tecnoste. Ako telo ne bi  moglo proizvoditi dovoljno sinovijalne tecnosti u slučaju hronične dehidracije mogli bi imati probema sa zglobovima svaki put prilikom treninga.

Poboljšana probava -  dobro uravnotežena dijeta za izgradnju mišića ne mora značiti da će biti od koristi ukoliko vaše telo ne može pravilno probavljati hranu koju konzumirate. Voda pomaže funkciju probavnog sistema, omogućavajući vašem telu da apsorbuje nutrijente odnosno potrebne hranljive materije za oporavak tela od treniga i izgradnje mišića.

U nastavku su tri simptoma dehidracije koji mogu uticati na program izgradnje  mišića:

Umor -  ako vam opadne nivo energije, to će se odraziti na trening sa tegovima. Čak možete osećati da ne želite trenirati uopšte.

Probavne smetnje – tijelo neće imati dovoljno vode da proizvede potrebne sokove za probavu kao inače i kao poljedica se javlja otežana probava hrane. Ovo će dodatno otežati da telo apsorbuje hranljive tvari za opravak i izgradnju mišića.

Povišen ili snižen krvni pritisak – ako je količina vode u telu premala to može prouzrokovati i nizak i visok krvni pritisak.  Oba slučaja otežavaju trening, a u nekim slučajevima ga mogu učiniti i nesigurnim.

Poenta je u tome da je voda jako važan deo u procesu  izgradnje mišića i pijte je što je više moguće.

POTREBA BODYBUILDERA ZA VODOM

Potreba za vodom se razlikuje za svakog bodybuildera i određuje se na individualnoj osnovi. Važno je da se uzmu specifični faktori na osnovu koji se procenjuje dnevni unos vode.

Stvarna količina vode koja vam je potrebna se određuje na osnovu sledećih faktora:

Klima – što toplija, više se znojite. Ovo je jedan od bržih načina gdje telo gubi vodu. Tokom letnih mjeseci, te u područjima koja su sunčana tokom cele godine potreban je veći unos vode.

Vaš početni nivo hidratacije – ako trenutno patite od hronične dehidracije kao što je slučaj kod većine ljudi, moraćete piti puno više vode kako bi telo dostiglo nivo hidratacije kakav bi trebao biti.

Vaša fizička aktivnost – što imate više fizičke aktivnosti, trebaće vam više i vode. Važno je da unosite više vode na dan treninga jer ćete se taj dan znojiti više nego inače. Ako učestvujete u bilo kakvim drugim dodatnim aktivnostima ili sportu, tih dana morate povećati unos vode.

Važno je slediti smernice za dnevnu hidrataciju bodybuildera. Istraživanja su pokazala da bi postigli vrhunske rezultate vaše telo mora biti hidratizirano prije nego ste i započeli vežbanje. To znači da morate biti sigurni da ste dovoljno hidratizirani prije nego što i podignete teg.

KOLIKO VODE TREBA PITI?

Postoji nekoliko načina kako bi se utvrdilo koliko vode treba konzumirati na dnevnoj osnovi. Niti jedan od njih nije potpuno tačan, on vam daje opštu sliku o tome koliko vode je potrebno. Opšta pravila za određivanje da li ste dovoljno hidratizirani su:

- Da li urinirate svako sat do sat i po.
- Vaš urin je čist i bez mirisa
- Ako mokrite samo nekoliko puta dnevno i urin vam je tamno žute boje, verovatno ne pijete dovoljno vode, a unos bi trebalo povećati.

Znači čovek težine 80 kg koji rade treninge visokog intenziteta 3-4 puta sedmično bi trebao piti minimum oko 2.5-3 l vode svaki dan. Možda ovo zvuči puno i u tom slučaju ćete češće posećivati WC, ali to je mala cena za ono što dobijate.

ZAKLJUČAK

Održavanje adekvatnog nivo vode u oragnizmu je jako važno za bodybuildere. Bez dovoljno vode gubite snagu, imate otežanu probavu, usporen proces metabolizma, što će u konačnici rezultirati gubitkom mišića. Budite sigurni da pijete dovoljno vode svaki dan, tokom celog dana i stalno pratite nivo hidratacije kako bi bili sigurni da su vaše rezerve stalno pune

Tags: zdravlje, bodybuilding, voda, Xplode Nutrition
Copyright © 2019, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.