Vežbanje do otkaza: Šta Arnold kaže na to?

Izvođenje ponavljanja sve do potpunog otkaza mišića je poznato kao udar i na nervni sistem, uz to, može biti veoma opasno pa se ni u kom slučaju ne preporučuje izlazak iz zone sigurnih sposobnosti ukoliko pored nije prisutan partner koji može brzo odreagovati ukoliko mišići ostanu potpuno bez energije i težina tegova nas poklopi.

Međutim, vežbanje do samih granica otkaza ili do potpunog otkaza, jedan je od načina primoravanja mišića na rast, kog su svojevremeno često znali koristiti i najveći bodybuilderi koje istorija poznaje.

Arnold Schwarzenegger je govoreći o tom pitanju dao upečatljiv odgovor koji otkriva jednu od osnovnih razlika između šampiona i onih koji to nisu i nikada neće biti:

"Prolazak kroz bolno okruženje, osećaj bola i misao samo da se nastavi i nastavi dalje, i  to poslednje jedno, dva ili četiri ponavljanja, to u stvari tera mišiće da rastu. To odvaja šampione i one koji nisu šampionu. Ako možeš proći kroz tu barijeru, može biti i šampion, ako ne možeš proći kroz to, zaboravi. To je nedostatak većine ljudi, to posedovanje odvažnosti, odvažnosti da kažu 'idem kroz to i nije me briga šta će se desiti, da li će boljeti ili ću pasti', ja nemam strah od toga da se onesvestim u teretani".

Sportisti: Arnold Schwartzenegger
Copyright © 2023, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.