Veliki Lee Haney savetuje: Kada nam treba odmor

Meseci i godine konstantnog treniranja bez ikakve dileme vode do napretka, ali u određenim trenucima dolazi do opadanja motivacije i pojave depresije. Kako je to potpuno uobičajna pojava i među samim profesionalcima, najtrofejniji Mr. Olympia svih vremena Lee Haney je verovatno i jedna od najkompetentnijih osoba za davanje pravog saveta šta činiti u takvim situacijama.

Osmerostruki šampion koji je imao i veličinu i simetriju koje su ga godinama držale na tronu svetskog bodybuildinga, dao je opširan odgovor na to pitanje, a čija suština je bila skretanje pažnje na važnost odmora, kao načina vraćanja motivacije i "punjenja baterija" samog tela.

"Morate shvatiti da su fizičko i mentalno stanje vezani jedno za drugo. Oba imaju uticaj jedno na drugo. Većinu vremena to je dobro. Metalni intenzitet može poslužiti kao gorivo za treninge i dobar trening može motivisati na dostizanje još većih bodybuilding ciljeva", podseća Lee Haney, te nastavlja:

"Kako god, krug može biti prekinut. U bodybuildingu, kao i u drugim sportovima, možemo doći do tačke gdje napredak usporava ili se potpuno zaustavlja, ili zbog fizičkog ili mentalnog faktora, ili zbog oba. To je ono obično smatramo "platoima". Nekada telu treba odmor. Ako osetite da su vam mišići konstantno pod upalom ili da ste počeli redati povrede za koje se ne čini da će prestati, postoji dobra šansa da ste pretrenirani."

"Ako je to slučaj, uzmite dve sedmice pauze. Umjesto odlaska u teretanu, idite na plažu, provozajte se ili džogirajte parkom, sve da bi telu omogućili zasluženi odmor i vrijeme za oporavak. Nemojte osećati krivicu što propuštate treninge jer, na duže staze, tijelo će nadoknaditi tu brigu, rastući tokom perioda odmora".

Haney o faktoru psihičke istrošenosti

"Nekada je um taj koji treba promenu tempa. Nije važno koliko fokusirani bili na dostizanje ciljeva bodybuilding uspeha, postojat će periodi kada nećete moći psihički pripremiti sebe dovoljno da bi proizveli produktivne treninge. Obično, kada se to dogodi, shvatit ćete da umjesto da planirate svoj sledeći trening, mislite na druge stvari koje bi mogli raditi. Možda ćete i biti u teretani, ali ne možete se koncentrisati na trening. Vaš um počinje da luta i vi sanjarite."

"Takav nedostatak fokusa zasigurno zaustavlja napredak, i može lagano dovesti i do povrede. Ako razmišljate o plaži umjesto o bučici od 30 kilograma koja balansira oko vaše glave dok izvodite pullover, mogli bi biti u ozbiljnoj nevolji!."

"Ne brinite. Takvi krugovi motivacije su normalni i prilično česti, iako ste možda uistinu imali trenutke gdje se niste mogli "uneti" u sam trening".

Recept najuspešnijeg

"Stvar koju sam često radio je gledanje inspirativnih filmova. Filmovi su odlični jer vas mogu odvesti u drugo vreme i mesto i postaviti u određenu situaciju. Jedan od filmova kog sam uživao gledati pre treninga je "The Greatest", film o Muhammedu Aliju. Taj film bi me uvek "napumpao". Naravno, tu su također i "Rocky" filmovi koji su svi sjajni motivatori. Tu je također "Excalibur" kojeg volim. U stvari, koristio sam rezultat tog filma za četiri svoja Olympia poziranja."

"Izaberite film koji vas motiviše i pustite ga prije svog sljedećeg treninga. Postoji također mnogo odličnih bodybuilding videa treninga i takmičenja, koji se mogu nabaviti od vrhunskih takmičara. Pogledajte "Pumping Iron", koji je kombinovan sa svim tim elementima, motivirajućim pričama, sjajnim snimcima treninga i takmičenja. To je perfektno za psihičkog uzdizanje."

"Ukoliko mislite da bi vašem tijelu trebao odmor, onda u punom smislu riječi uzmite zasluženu pauzu. Ako osjećate da ste upali u mentalnu rutinu, zašto ne bi potražili video i nabavili sebi dozu motivacije?", zaključuje bodybuilding velikan.

 

Sportisti: Lee Haney
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.