WHEY PROTEIN - SVE ŠTO NISTE ZNALI!

WHEY na engleskom znaci surutka. Surutka se dobija sirenjem mleka. Proizvođači proteinskog praha filtriraju surutku, izbacuju što više ugljenih hidrata i masti da bi ostali što kvalitetniji proteini.

Naučno je dokazano da su WHEY PROTEINI ili drugačije rečeno proteini surutke najbolji jer se lakše apsorbuju u ljudskom telu. Surutka je derivat mleka.

Whey proteini nisu isti kao proteini mleka. Proteini mleka se zovu KAZEIN PROTEINI. Proteini su dvadeset aminokiselina koji su neophodni za zdravlje, imunitet i telesni razvoj svakog organizma. Bez proteina nema života i oni moraju non stop da se unose. Nikada nećete dodati ni gram mišića ukoliko ne unosite proteine.

Ukratko, Whey proteini su filtrirani proteini surutke, koji služe kao zamena za obrok bogat proteinima. Whey proteini ne treba da se konzumiraju ukoliko ne trenirate. Osobe koje ne treniraju, dovoljno je da unose 0.6 – 0.8 g po kilogramu telesne težine. Osobe koje treniraju intenzivno, treba da unose 2g proteina po kilogramu telesne težine.

WHEY CONCENTRAT je najzastupljeniji u svetu Sporta najviše zbog cene. Whey concentrat u 30g proteinskog praha sadrži 22-23g čistog proteina, zavisi od firme koja ga proizvodi. Ostalo su ugljeni hidrati i masti.

Mnogi proizvođači se služe raznim trikovima kada proizvode Whey protein, npr. kada vidite da na pakovanju piše OBOGAĆEN TAURINOM ili obogaćen nekom drugom neesencijalnom aminokiselinom, nemojte kupiti takav proizvod.

A evo i zašto. Whey protein je dovoljno bogat i esencijalnim i neesencijalnim aminokiselinama da mu nije potrebno dodatno dodavanje sintetički dobijenih aminokiselina. Zašto to rade? Pa zato što su sintetički dobijene aminokiseline deset puta jeftinije od samog whey proteina i na taj način dobijaju na ceni.

Ista stvar je kada se radi o izolatu i hidroizolatu. Whey concentratu se dodaju aminokiseline npr Arginin, Leucin, Isoleucin ili Valin i na taj način se dobija veći procenat proteina pa su slobodni da ga nazovu Izolat ili Hidroizolat. Na taj način vas varaju. Hidroizolat je izuzetno skup protein i nije isplativ za tržište.


Muscle Pack

Muscle Pack

Muscle paket - dopunite svoje mišiće proteinima, aminokiselinama i energijom. Iskoristite paketnu cenu za 3 vrhunska preparata iz linije Xplode Nutrition

100% Whey 2 kg + Creattack 500 gr + L-Glutamin 300 gr

Muscle Pack - poručite odmah

 


Tags: Whey, proteini, belančevine
Copyright © 2024, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.