Zašto nikada nećete uspeti izgraditi mišiće?

Ako ste jedna od osoba koja trenira redovno ali se često nađe u uglu teretane radeći pregibe skoro u očaju i frustraciji zašto ne uspeva pored svih napora izgraditi ozbiljniju količinu mišića, očigledno je da postoje određeni razlozi zbog kojih sav uspeh izostaje.

Izgraditi mišiće nije jednostavno, ali nije ni nemoguće. Ovo su neki od razloga zašto, ako ne promenite pristup, nikada nećete uspeti izgraditi mišiće.

Ne koristite progresivno opterećenje

Ako ste mesecima "zaglavili" na jednoj kilaži s kojom izvodite vežbe, propuštate fundamentalni elemenat za povećanje snage i povećanja mišićne mase. Nakon što se s određenim opterećenjem može napraviti iznad 10 ponavljanja, nema nikakve logike da se zadržava na istom, već treba otežati i truditi se opet doći u mogućnost probiti barijeru.

Koristite isti opseg ponavljanja svake sedmice

Iako djeluje da isti efekat na mišiće ostavlja i 6 ponavljanja sa 100 kao i 12 ponavljanja sa 80 kilograma tegova, mišićna vlakna već nakon jednog treninga sa promenjenim pristupom daju drugačiji dojam. Samo smanjenje radnih opterećenja i povremeno produžavanje serija, tj. dodavanje broja ponavljanja, kod većine snažnih i utreniranih vežbača rezultirat će čak i sa upalama.


Trenirate kao curica

Nekada trebate biti iskreni prema sebi i priznati da određeni treninzi nisu ni upola teški kao što su bili pre. Svest da su mnoge legende bodybuildinga prevazišle i same barijere koje im je postavila genetika, upravo suludo teškim treninzima, jasno govori da trenirati treba žešće, mnogo žešće, ako se želi ostvariti iskorak.

Trenirate bez sistema

Ako ste jedna od osoba koje umjesto sleđenja striktnog plana vežbe biraju po tome koja je sprava slobodna, nepostojanje sistema je uzrok neuspeha. Uspešan bodybuilder na trening gleda kao na posao, čim zakorači u salu, on tačno zna koje vežbe treba uraditi i s kojim opterećenjima. Samo takav sistemski pristup pravi ozbiljne rezultate.

Ne jedete dovoljno

Početnici u prvih par meseci vežbanja, napredak mogu ostvariti i skoro bez promene u unosu kalorija. Nakon što se zategnu mlohavi i ranije neaktivni mišići, za nastavak napretka je potrebno povećanje unosa kalorija, prvenstveno proteinskog porijekla. Ukoliko se mučite dugo vremena da napravite rezultate, uprkos tome što redovno vežbate, jednostavno nedovoljna količina hrane bi mogla biti ključni razlog.

Izvodite previše kardija

Kardio vežbe ne treba izbjegavati zbog straha da će otići i mišićna masa, ali sve dok se s tim ne preteruje. Na umu treba imati da kardio vežbe troše energiju, poteklu od istih onih kalorija koje su možda važne za ostvarenje suficita i rast mišića. Uz to, previše umaranja mišića na beskrajno dugom izvođenju kardio vežbi povećava nivo stresa i deluje tako na uništenje mišića. Stoga, kardiju treba pristupati pažljivo, izvoditi ga ali s mjerom i u pravo vreme.

Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.