Zašto vaš biceps ne raste?

Kao jedan od najatraktivnijih mišića, biceps je mišić čiji što je moguće bolji razvoj želi postići svaki muškarac u teretani. Istovremeno, dobar deo vežbača ima problema sa razvojem ove grupe mišića, jer nakon što dođu do određenog stepena razvoja, jednostavno udare u barijere za čiji zaobilazak treba napraviti nešto više ili potpuno promeniti pristup.

Svi koji su se našli u takvoj situaciji, koren problema bi mogli pronaći u jednom od tri elementa u kom greše, i čiji ispravak bi trebao pomoći da se nastavi s napretkom.

Izvođenje samo pravolinijskih pregiba

Primarna funkcija bicepsa je supinacija, odnosno omogućavanje sposobnosti okretanja podlaktice tako da se dlan ispužene ruke može okrenuti prema gore i obratno. Svakoga puta kada se napravi takav okret, biceps se sam podiže i spušta, što jasno pokazuje odakle seže taj celi pokret podlaktice i samih dlanova.

Znajući to, automatski treba početi praviti korekcije i kod najosnovnijih pregiba sa bučicom, ta jednom za sva vremena prestati praviti pravolinijski pokret s tegom, ispuštajući tako sve beneficije koje nosi jedan posve pravilno urađen pregib.

Pomicanje nadlaktica i olakšavanje pokreta inercijom

Greška koja se prvenstveno pravi izvođenjem pregiba sa šipkom, tipični je deo vežbanja kod većine vežbača. Logično, smanjujući težinu i opseg pokreta, smanjuje se i željeni napredak radi kog se uopšte i vežba. Stoga, pažnju bi trebalo usmeriti na pravilno izvođenje svakog ponavljanja, i to sa fiksiranim nadlakticama.

Skraćivanje opsega pokreta

Treća, ali ništa manja greška je skraćivanje pokreta prilikom pravljenja biceps pregiba, kako s bučicom tako i sa šipkom. Kako stojeći, tako i na scottovoj klupi. Ovakav nepravilan način izvođenja vežbe ne samo da smanjuje moguće beneficije vežbanja najatrakrivnije grupe mišića, već skraćuje i sam mišić na duže staze.

Tags: biceps, trening, mišićna masa, snaga, izdrzljivost, Xplode Nutrition, xplode team, motivacija, sportski preparati, proteini kreatini, suplementacija, zdravlje, ishrana
Copyright © 2022, Xplode Nutrition. Developed by Animat studio.